РТ: „Послаћу вас у гроб!“: Дутерте наредио полицији и војсци да пуцају у оне који „стварају проблеме“ током епидемије

02-04-2020 09:02:00 | | фото: © Reuters / Eloisa Lopez / RT/ vostok.rs |


Филипински председник Родриго Дутерте упозорио је да они који крше мере карантина због кризе са коронавирусом, могу да заврше мртви, наређујући безбедносним снагама да пуцају на оне "који праве проблеме", док се земља бори са ширењем вируса.

Оштро упозорење уследило је током непланираног телевизијског обраћања у среду вече, у којем је Дутерте рекао полицији и војсци да имају одрешене руке за прекршаје у мерама карантина нанајвећем и најмногољуднијем острвуЛузону, уведеном прошлог месеца како би зауставили проблем ширење коронавируса.

„Нећу оклевати. Моје наређење је полицији и војсци, као и окрузима, да ако дође до проблема или ако се створи ситуација да се људи противе, а ваши животи буду угрожени, убијте их“, рекао је филипински председник.


"Разумете ли? Мртви. Уместо да правите проблеме, послаћу вас у гроб!"


Дутерте се обратио само неколико сати након што је двадесетак становника Куезон Цитија, већином радника у фабрици, који нису могли радити током мера,ухапшени због протеста без дозволе. Хапшења је осудила радничка група "Солидарност филипинских радника", која је критиковала владу због мера према њима, који су тражили помоћ током кризе.

Председник је замолио оне којима је помоћ потребна да буду стрпљиви, апелујући да „само сачекају испоруку чак и ако се одложи, она ће стићи и нећете остати гладни“, те је упозорио грађане „да не застрашују Владу. Не изазивајте Владу. Сигурно ћете изгубити".

Мерама ограничења Лузон је целу популацију од 57 милиона становника ставио у „појачани карантин“, ограничавајући кретање по острву куповином хране, лекова и других основних ствари и затварајући све осим виталне индустрије.

Филипини су потврдили преко 2300 случајева Ковид-19 са око 96 смртних случајева. Ипак, Светска здравствена организација приметила је да због малог броја тестирања, вероватно постоји већи број инфекција, те да се очекује „значајно повећање у наредним данима“.

Извор:Восток/РТ