Jедите ове намирнице да би били здрави

01-05-2016 11:02:17 | | / mojenovosti.com |

Лијепо вријеме нас некако увијек наведе да почнемо да размишљамо о томе како изгледамо, а чисто успут и о томе да ли смо и колико здраве. Уколико желите да о свом здрављу мало дугорочније размишљате, ево које намирнице би већ од данас требало да уврстите у свој јеловник.

Протеини
Количина протеина коју би требало дневно да унесете зависи од тога колико сте тешке и високе, али негдје је пракса да жене уносе око 40 до 75 грама протеина дневно. Нека сваки ваш оброк садржи здраве протеине са мање масти, а добар избор је пилеће бијело месо, махунарке, риба, млијечни производи, али они са мањим процентом млијечне масти. Мало масти, мало калорија, а ипак укусан и здрав оброк, што је најважније.

Здрави угљени хидрати
Угљени хидрати су добри и здрави, држе ситост и телу дају потребну енергију. Ипак, водите рачуна о томе да бирате здраве угљене хидрате као што су интегралне житарице, а заобиђите сва она укусна, али нездрава тијеста.

Здраве масти
Масти заправо и нису тако лоше за наше здравље, али само уколико је ријеч о незасићеним мастима као што су омега 3 и омега 6 масне киселине. Ове здраве масти су пуне антиоксиданата и одличне су за ваше срце, а можете их наћи у укусним грицкалицама као што су ораси, сјеменке, али и у авокаду, маслиновом уљу и сличним намирницама.

Влакна
Влакна су такође јако здрава и треба их обавезно уврстити у исхрану. Препоручује се да жене уносе од 25 до 30 грама влакана дневно, па у том случају појачајте унос воћа и поврћа, ораха и интегралних житарица. Влакна су добра за одржавање одговарајућег, здравог нивоа холестерола, али вас такође и дуже држе ситим.

Течности
На самом крају, за здраву исхрану је јако важно и да уносите довољну количину течности. Знате већ, препоручљиво је око 2 литра дневно, а то не мора да буде само вода, већ и зелени чај или зелени сок, као и други незашећерени сокови. Запамтите – чим почнете да будете жедне, то значи да је ваш организам већ дехидриран. Пијте воду или чај по мало, али чесшће.