Завршена адаптација хала Новосадског сајма у привремену болницу

03-04-2020 08:26:52 | | фото: © Министарство одбране Србије/ vostok.rs |


Заједничким залагањем града Новог Сада, Покрајинског секретаријата за здравство и припадника Војске Србије, завршена је адаптација хала Новосадског сајма у привремену болницу за пацијенте са лакшим симптомима вирусне инфекције Covid-19, коју су данас обишли министар одбране Александар Вулин, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и Покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић, саопштило је Министарство одбране Србије.


- Ово показује како функционише држава и како раде сви органи власти. Ово показује колико смо сви спремни да помогнемо сваком грађанину наше земље. Србија није најбогатија земља, али Србија није земља у којој ће неко да лежи на поду болнице зато што нема кревет, зато што нема где да се смести. Ово није земља у којој ће неко да буде остављен и у којој ће неко да буде сам. Ово је земља која показује колико је у стању да се прилагоди најтежим временима и најтежим тренуцима и колико је важно имати чврсто и јасно вођство - поручио је министар Вулин.

На примеру сложне сарадње града Новог Сада са Покрајинским секретаријатом и Војском Србије и војске са Владом и председником Републике и врховним командантом, министар Вулин указује на то да држава функционише и колико је важно улагати у своју државу и сваки сегмент наше земље.

Министар Вулин истиче да у Хали 1 и Мастер хали Новосадског сајма може да буде смештено око 1.000 пацијената из Војводине и подсећа да то није хотел, али да су сви услови за пристојан и добар смештај постигнути, као и да ће сами пацијенти морати да допринесу и одржавању хигијене и поштовању свакодневног реда.







Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић захвалио је Војсци Србије на досадашњем доприносу у формирању привремене болнице и поручио да сада на сцену ступа Клинички центар Војводине са својим људима, који су, такође, војска која се бори за здравље наших грађана.

Према његовим речима, Хала 1 Новосадског сајма спремна је за пријем првих пацијената и опремљена креветима са постељином, ормарићима, столицама и столовима у свакој соби. Спремне су трпезарије, простор за провођење слободног времена са телевизорима, библиотека, тушеви и додатни санитарни чворови који су унети у салу, топла вода и интернет.



- Све друго што буде било потребно, спремни смо да испоручимо. Студентски центар ће радити испоруку хране. Сутра завршавамо и Мастер халу и тиме ће овде моћи да се прими до 1.000 људи са лакшим обликом обољења од коронавируса - рекао је градоначелник Вучевић.

Покрајински секретар за заштиту здравља др Зоран Гојковић истиче да су завршене обуке првих лекара који ће радити у привременој болници Новосадског сајма.

- У потпуности смо опремљени свим неопходним заштитним средствима, свом неопходном опремом. Овде ће радити лекари из целе Војводине. У првој тури то су лекари опште праксе из разних завода и института, они који у овом тренутку нису на првој линији одбране у болницама - објашњава Гојковић и додаје да би у случају погоршања здравственог стања пацијенти са Новосадског Сајма били пребачени на лечење у Клинички центар Војводине.



Гојковић је изнео податак да се до 7 часова јутрос 80 пацијената оболелих од коронавируса налази на лечењу у Клиничком центру Војводине, од којих је шесторо на респиратору. Како каже, три пацијента су отпуштена на даље кућно лечење, а од 6. марта, када је инфекција Covid-19 први пут дијагностикована у Србији, забележено је пет смртних случајева.