Чижов: Бављење темом такозване руске дезинформације ја приписујем онима са ограниченом интелигенцијом

05-04-2020 10:49:26 | | фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |


Стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов критиковао је европске земље које су оптужиле Русију да се бави дезинформацијом када је реч о пандемији коронавируса рекавши да Европска унија инстинктивно тако реагује када се налази у проблему јер покушава да пребаци сопствене проблеме на неког другог.


„Бављење темом такозване руске дезинформације ја приписујем онима са ограниченом интелигенцијом. Такви напори представљају ништа више до потребе да се кривица пребаци на неког другог“, рекао је Чижов у интервјуу за РИА Новости.

Према његовим речима, западна Европа не оскудева када је реч о проблемима, довољно је само сагледати цифре заражених коронавирусом, међутим, изричито је „неваспитано“ скретати пажњу јавности са актуелних проблема на потрагу за „имагинарним кривцем“.

Говорећи о борби против коронавируса коју спроводи Европа, Чижов је оценио да је реакција поприлично закаснела, а главни кривац је европско руководство које је још увек релативно „младо“.

„Економски проблеми који су се створили због пандемије неће нестати. Гомила средстава се тренутно издваја како би поједини економски сектори преживели, не само у ЕУ, већ и у Америци, Кини, па и у Русији. Европа је покушала да осмисли јединствен систем, али лидери ЕУ нису успели да се по том питању усагласе. Остало је да се о томе још једном продискутује 7. априла“, објаснио је.
Чижов је такође навео и да ЕУ има потенцијал да из ове кризе изађе достојанствено, да томе у прилог иде пример претходне економске кризе која је погодила свет 2008. године.