Руски војни лекари почели са пријемом пацијената у Србији

07-04-2020 08:41:44 | | фото: Фејсбук / Град Ваљево/ vostok.rs |


Два тима руских војних лекара су након дезинфекције објеката, почела примати пацијенте за које се сумња да имају инфекцију коронавирусa у Медицинском клиничком центру "др Драгиша Мишовић" у главном граду Србије, Београду, саопштило је Министарство одбране Русије.

У почетној фази руски лекари су проучавали организацију процеса лечења, упознали се са дијагностичком опремом и специфичностима рада србских колега. Војни стручњаци спроводе свеобухватну дијагнозу пацијената, прикупљају анамнезу, развијају и нуде тактике лечења засноване на међународним стандардима медицинске неге. Због великог броја пацијената и повезаног великог оптерећења медицинског особља болнице, српске колеге су високо цениле помоћ руских специјалиста.

„Још пет медицинских тимова послато је у Ћуприју, Нови Пазар, Чачак, Лесковац и Крагујевац, како би проценили епидемиолошку ситуацију. Они ће се консултовати са србским колегама по питању организације карантина и дезинфекционих мера, а такође деле са њима искуство у лечењу патогених болести“, наводи се у саопштењу.

Још пет медицинских тимова послато је да процене епидемиолошку ситуацију у градовима Ћуприја, Нови Пазар, Чачак, Лесковац и Крагујевац. Они саветују српске колеге о организацији карантинских и дезинфекционих мера и деле своје искуство у лечењу високо патогених болести. Један од медицинских тимова има и задатак да одговори на хитне промене епидемиолошке ситуације, као и на свакодневно праћење здравственог стања руских трупа.


"На територији Војно-медицинске академије Оружаних снага Србије распоређен је привремени возни парк и пунктови са специјалном опремом која се користи при дезинфекцији", додаје се у саопштењу.

С обзиром на велики број оболелих и велики притисак на медицинско особље, србска страна је високо оценила помоћ руских војних стручњака, наводи се у саопштењу.

Раније је одржан састанак на којем су утврђени главни задаци за пружање помоћи. Пре свега, посао ће се изводити у две београдске болнице - Клиници за акушерство и гинекологију "Народни фронт" и Клиничком центру "Драгиша Мишевић", где се налазе изоловани пацијенти.