Песков: Крим је део Русије и Москва никад неће променити став о томе ни под којим условима

09-04-2020 10:38:30 | | фото: © РИА Новости / Наталья Селиверстова/ vostok.rs |


Крим је део Русије и Москва никад неће променити став по питању решавања „украјинског питања“ и припадности полуострва ни под којим условима, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.


Коментаришући изјаву бивших америчких амбасадора из Кијева, који су изјавили да ситуација са вирусом короном и падом цена нафте може натерати Москву да промени став и врати Крим Украјини, Песков је одговорио да ће став Москве остати непромењен.

„Таква тачка гледишта је нереална, а умногоме чак и апсурдна. Што се тиче Крима, ту не постоји ни ’ако‘ ни ’када‘ – Крим је део Русије са свим пратећим последицама“, нагласио је Песков.

Говорећи о Донбасу, Песков је навео да „Русија нема шта да напушта ту територију будући да тамо никад није ни била“.

Раније су три бивша америчка амбасадора у Кијеву – Стивен Пфајфер, Џон Хербст и Вилијам Тејлор предложили да се искористи пандемија вируса короне за притисак на Русију како би вратила Крим Украјини.

По њиховим речима, амерички председник Доналд Трамп, у сарадњи са лидерима Немачке, Француске и Украјине, треба, наводно, да предложи Москви да прекине конфликт у Украјини у замену за укидање санкција.