Захарова: Нови покушаји америчких оптужби против Русије представљају неумесан наставак русофобије

10-04-2020 10:57:45 | | фото: © РИА Новости / Виталий Белоусов/ vostok.rs |


Вашингтон није пружио никакве доказе за оптужбе да Русија наводно шири дезинформације о вирусу корона. Оптужбе Сједињених Америчких Држава су бескрупулозне, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.


Захарова је истакла да у условима када се цео свет бори против пандемије, оптужбе на рачун Русије „нису само неосноване, већ су једноставно бескрупулозне“.

„Не престаје да нас запањује цинизам с којим се користи тема вируса корона, као ни у којој мери западне земље користе ову тему за информативно сучељавање. Ми збуњено и зачуђено посматрамо покушаје неких америчких медија, па и високих званичника, да оптуже Русију за спровођење некакве дезинформационе кампање против САД, која се тиче пандемије Ковид-19“, рекла је Захарова на брифингу.

Према њеним речима, руска страна се посебно обраћала америчком Стејт департменту са захтевом да достави фактичке доказе за такве изјаве, имајући у виду да су потицале и од званичника Сједињених Америчких Држава.

„Нисмо добили никаква разумна објашњења за овакве тврдње, а да не говоримо о било каквим доказима. Односно, испада да сами Американци шире дезинформације“, истакла је Захарова.

"Нови покушаји америчких оптужби против Русије представљају неумесан наставак русофобије, коју пропагирају одређене политичке снаге у Вашингтону, које уопште не брине оно што је тренутно забрињавајуће на глобалном нивоу, па и у САД, нарочито када се ради о огромном броју оболелих од Ковид-19 и жртвама."

Према њеним речима, Русија активно учествује у активностима против пандемије и труди се да помогне другим земљама, укључујући САД.

„Изражавамо нашу солидарност с америчким народом у овом тешком периоду и позивамо одговорне америчке политичаре да ипак буду објективни у својим изјавама, и дају одговарајуће процене свих ових инсинуација“, резимирала је Захарова.