Путин позвао на додатне мере у борби против коронавируса

14-04-2020 02:52:37 | | фото:© РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Потребне су додатне мере за заустављање ширења коронавируса, изјавио је председник Владимир Путин током видео-конференције са члановима Евроазијског економског савета у вези с пандемијом.


Напоменуо је да се у неким земљама "предузимају заиста хитне мере", али да се болест може превазићи једино заједничким напорима међународне заједнице.

"Пандемија коронавируса има заиста негативан утицај на све аспекте живота и скоро у целом свету, како на економију, тако и на социјалну сферу. Мобилност становништва је смањена, трговина робом и услугама је тешка, а глобално финансијско тржиште и тржиште робе је подложно волатилности."

Према речима Путина, руске власти издвајају до 1,2% БДП-а како би умањиле негативне последице коронавируса, док председник није искључио да, ако буде потребно, земље ЕАЕУ могу добити средства из Евроазијског фонда за стабилизацију и развој и Евроазијске развојне банке.

У заједничкој изјави челника ЕАЕУ-а, усвојеној на крају видео-конференције, наводи се да би ограничења која су уведена широм света требало да се укину након завршетка пандемије КОВИД-19.
Укупно је у Русији забележено 21.102 заражене особе, док се 1694 опоравило. Од болести је преминуло 170 особа, а обављено је више од 1,4 милиона тестова.