„Сојуз МС-15“ с посадом Међународне космичке станице слетео на Земљу

17-04-2020 12:05:44 | | фото: © РИА Новости / Пресс-служба Роскосмоса/ vostok.rs |


Космичка летелица „Сојуз МС-15“ приземљила се у степама Казахстана, а са Међународне космичке станице вратили су се Рус Олег Скрипочка и Американци, Ендрју Морган и Џесика Меир.



Узимајући у обзир ситуацију с вирусом корона у свету, евакуација посаде из приземљене летелице одвијала се према скраћеној процедури, а спасиоци с маскама и рукавицама дошли су до космонаута, након чега је у хеликоптеру требало да их прегледају лекари, иако се космонаути обично одводе у посебан шатор како би се привикли на земљину гравитацију.



Посада која се вратила на Земљу донела је са собом коштано ткиво које је било одштампано на био-штампачу компаније „3D-Bioprinting Solutions“. Ткиво ће бити предато научницима, ради будуће трансплантације пацовима.



Подсетимо, Скрипочка и Меирова су дошли на Међународну космичку станицу 25. септембра 2019. године заједно с првим астронаутом Уједињених Арапских Емирата Хазом Ел Мансуријем. Он је провео на станици више од недељу дана и вратио се на Земљу „Сојузом МС-13“, којим је 20. јула 2019. године на Међународну космичку станицу слетео Ендрју Морган.