Објављен рапорт маршала Жукова о Хитлеровом самоубиству

18-04-2020 08:46:54 | | Маршал Георгиј Жуков. Други светски рат, СССР, фото: Global |


Руско војноисторијско друштво објавило је рапорт команданта Првог белоруског фронта маршала Георгија Жукова врховном команданту Оружаних снага СССР-а Јосифу Стаљину о подацима до којих је дошла совјетска контраобавештајна служба, а који се тичу самоубиства фирера Трећег рајха Адолфа Хитлера и министра пропаганде Јозефа Гебелса, пише Russia beyond.

Хитлер се убио 30. априла 1945. године у Берлину док су совјетске трупе јуришале на град.


У Жуковљевом рапорту наводе се подаци органа контраобавештајне службе „СМЕРШ“ 79. стрељачког корпуса Треће ударне армије засновани на сведочењима заробљене послуге највиших функционера Трећег рајха.

У документу се каже да су контраобавештајци на територији Рајхстага ухапсили личног Гебелсовог кувара Вилхелма Лангеа и начелника министарске гараже Шнајдера. Та двојица су изјавила да је Хитлер извршио самоубиство 30. априла, али не знају где је сахрањен, те да су Гебелс и његова жена извршили самоубиство 1. маја у подземном склоништу испод Рајхстага.

„Приликом силаска у Гебелсове подземне просторије поред улаза у његов радни кабинет пронађени су угљенисани лешеви мушкарца и жене које су Ланге и Шнајдер одмах идентификовали као Гебелса и његову жену. Додатно је позван „генерални секретар белоруског комитета“ Барткевич који је четири године радио у министарству пропаганде, и он је такође идентификовао Гебелса и његову жену. Код лешева нису пронађени никакви документи, али су у Гебелсовом кабинету пронађене фасцикле са различитим документима који су запечаћени и стављени под стражу“, написао је Жуков.

Ради потврде добијених података наређено је да се ујутро 3. маја „лешеви покажу петорици заробљених генерала, да се документују њихове изјаве и фотографишу лешеви, да се детаљно проучи ситуација у склоништу и установи узрок угљенисања лешева, после чега ће вам све бити додатно рапортирано“, саопштио је маршал.


фото:Getty Images / Russia beyond
Поред тога, по Жуковљевим речима, „истовремено су преузете мере да се открије место где је Хитлер у последње време живео и да се детаљно истраже сви подаци везани за Хитлерово самоубиство“.

Овај извештај спада у јединствене документе које је Руско војноисторијско друштво објавило поводом 75. годишњице почетка Берлинске стратешке офанзивне операције Црвене армије. У тим материјалима из Централног архива Министарства одбране представљени су аутентични извештаји са фронта, карте, одлуке и потписи представника совјетске војне команде, од команданта дивизије до врховног команданта.

Russia beyond