РТ: Помоћ Русије Италији није пут у једном смеру - Путин

20-04-2020 06:52:06 | | фото: © РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |

Помоћ Русије Италији није пут у једном смеру - Путин


Помоћ Москве Италији ради коронавирусне епидемије произилази из обострано корисне сарадње, објаснио је председник Путин, а како су неки, с друге стране, то назвали геополитичким пи-ар потезом.

Снажно руско партнерство са Италијом је добро познато, изјавио је председник Владимир Путин током видео-конференције са експертима и званичницима о борби против епидемије Ковид-19. Односи две земље постали су нарочито блиски током пандемије када је Италија постала жариште коронавируса на континенту, а Москва потом понудила помоћ.

"Желео бих да кажем да то није једнострано, то није пут у једном смеру", рекао је Путин и додао да Русија купује сензоре за притисак у Италији, а који су потребни за респираторе који се производе у Русији.

"Наша сарадња само расте."


Русија је крајем марта послала 15 транспортних авиона са око 100 војних лекара и епидемиолога, заједно са медицинским тимовима, заштитном опремом и другом техником. Неки западни политичари и медији одмах су означили потез Москве као геополитичку игру, наводећи да је помоћ "бескорисна".

Италијански медицински радници и премијер Ђузепе Конте ове су тврдње су одмах одбацили. Званичници земље захвалили су се Москви на помоћи, док су италијански лекари саопштили да је стручност руских специјалиста, који су радили раме уз раме са њима у епицентру епидемије, непроцењива.

Извор:Восток/РТ