Марин Ле Пен: ЕУ је технократска организација потпуно одвојена од народа и искључена из њихових главних брига

21-04-2020 10:34:00 | | фото: © РИА Новости / Рамиль Ситдиков/ vostok.rs |

„Знам какве вредности и снага духа красе србски народ, коме никада није недостајало храбрости, срчаности и пожртвовања у напорима када је требало да се суочи са великим изазовима своје историје.“


Европска унија је технократска организација, потпуно одвојена од народа и искључена из њихових главних брига, каже за „Новости“ председник француске странке Национално окупљање Марин ле Пен.

„Као бирократска творевина, ЕУ је опседнута применом својих недодирљивих догми. И док је пандемија погађала једну за другом европску земљу, када смо са правом очекивали реакцију и мобилисање Европске комисије, она је дискретно спроводила процес проширења у корист Албаније и Македоније“, каже Ле Пен за „Новости“.



Према њеним речима, кризе су често показатељ, откривају стање духа људи, али, такође, и институција. Криза кроз коју тренутно пролазимо није изузетак од тог правила.


„У овим трагичним тренуцима, солидарност и саосећање стижу од нација и из народа. Никоме није ни потребна интервенција бриселске технократије за пребацивање француских пацијената у суседне земље, или када се Београд осветљава, између осталог, у боје Француске, као знак пријатељства и подршке у борби против Ковида-19.“


Она је оштро осудила ЕУ.

„Европска унија је неспособношћу и неспремношћу да заштити грађане својих земаља чланица постала прва жртва вируса корона. Ова политичка организација, коју су представили као штит иза кога ће државе моћи да се заклоне, није ни знала, ни могла да предвиди, реагује и координише, ни најмањом ефикасном акцијом да би се зауставила епидемија. И овде су чињенице неумољиве: док су земље с правом одлучиле да затворе границе у покушају да спрече напредовање епидемије, председница ЕК Урсула фон дер Лајен одвраћала је европске државе од предузимања ове мере здравог разума. Треба напоменути да је и Емануел Макрон одмах упозорио Французе на `повлачења у национализам`.“

Према њеним речима, ова пандемија је још једном показала да је ЕУ транснационална, технократска политичка организација без демократског легитимитета. Она представља збир слабости, неспособна да реагује и делује када је то неопходно.

„Та дијагноза је, уосталом, потврђена пре неколико недеља у време мигрантске кризе и уцена Ердогана. Ова Европа, која би требало да заштити државе чланице од мигрантског налета, одлучила је да прошири процедуру права на азил. Свет сутрашњице биће онај с повратком граница, нација и економског и индустријског суверенитета.“

Ле Пен је поновила реченицу коју је недавно изговорио председник Француске Емануел Макрон – „Ништа више неће бити исто као пре“.

„Ова промена не може бити само крпљење, обнова фасаде, каталог добрих намера, већ захтева дубоке промене у приступу и у концепцији коју морамо да имамо о нашем моделу друштва. Обезбеђивање средстава за технолошки суверенитет, премештање индустријских активности, заштита и промоција наших стратешких компанија - то су изазови са којима ћемо морати да се суочимо после победе у рату против вируса корона“, рекла је Ле Пен.

Француска политичарка упутила је и поруку народу у Србији.

„Знам какве вредности и снага духа красе србски народ, коме никада није недостајало храбрости, срчаности и пожртвовања у напорима када је требало да се суочи са великим изазовима своје историје. И овога пута не сумњам да ћете знати да се изборите, и у овом заједничком искушењу уверавам вас у сву моју солидарност и наклоност“, рекла је Марин Ле Пен за Новости.

КАТЕГОРИЈЕ