Москва: Не треба истовремено и помагати и притезати омчу око врата онима којима се помаже

23-04-2020 08:14:08 | | фото: © © РИА Новости / Роман Махмутов/ vostok.rs |


Земље које нису подржале руски нацрт резолуције о борби против епидемије коронавируса у Генералној скупштини УН-а показале су политизван приступ, наводи се у коментару објављеном на сајту сталне мисије Русије при УН-у.

Министар спољних послова Украјине, Дмитриј Кулеба, претходно је саопштио о блокирању резолуције која позива на слабљење режима санкција.

Како се наводи у саопштењу руске дипломатске мисије, 22. априла група западних земаља које су их подржале спречиле су усвајање нацрта резолуције коју је предложила Москва, а чији су предлагачи још 34 земље УН-а.

Стална мисија је саопштила да је нацртом резолуције позвана светска заједница да покаже солидарност у случају пандемије, подршке земљама у развоју и одбацивању једностраних економских санкција против њих.

"Постављајући питање на овај начин, пре свега смо одговарали на апеле ових земаља, које се суочавају са озбиљним проблемима у суочавању са болешћу због принудних мера против њих", наводи се у саопштењу, преносе РИА Новости.


Нацрт резолуције такође говори о важности универзалног приступа здравственим услугама, повећања производње лекова и њихове доступности. У тексту је указано на потребу да међународне финансијске институције пруже подршку земљама којима је потребна и да се хитно пошаље хуманитарна помоћ. Документ је такође осудио манифестације расизма и ксенофобије у контексту борбе против коронавируса.

"Блокирајући одобрење таквог документа од стране Генералне скупштине, они који су предузели овај корак потврдили су да не желе да одустану од политизованих приступа, фобија и интереса уских група. Јасно су показали да позиви упућени на солидарност и помоћ земљама са ограниченим ресурсима у борби против коронавируса нису ништа друго него пропаганда", закључује се у саопштењу, констатујући да се не треба истовремено и помагати и „притезати омча око врата“ онима којима се помаже.