Рјабков: САД покушавају да нам припишу наводно недовољно високе стандарде у области нуклеарне безбедности

26-04-2020 01:18:34 | | фото: © РИА Новости / Михаил Воскресенский/ vostok.rs |


У новој стратегији америчког Министарства енергетике примећујемо покушаје да се доведу у питање високи стандарди Русије у нукеларној сфери, што је за нас неприхватљиво, изјавио је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков.


„Конкретно, приметили смо да покушавају да нам припишу наводно недовољно високе стандарде у области нуклеарне безбедности. За нас су, свакако, такве оцене неприхватљиве, јер је Русија признати светски лидер у тој сфери, односно у сфери нуклеарних технологија“, рекао је Рјабков.

Према његовим речима, Москва ће проучити нову стратегију америчког Министарства енергетике, јер је очигледно да Вашингтон покушава да „оживи“ националну индустирију уранијума.

„Ми ћемо анализирати извештај радне групе америчког Министарства енергетике о нуклеарном гориву. За сада је јасно да америчка извршна власт има намеру да 'оживи' индустрију уранијума у САД, као и да 'врати Вашингтон на место лидера' у сфери нуклеарне енергије“, рекао је Рјабков.

Он је нагласио да је извештај веома обиман, стручан, захтева анализу, и садржи цео низ одредби, које ће вероватно захтевати додатне коментаре руске стране.

У америчкој стратегији, објављеној 24. априла, наводи се да САД треба да потисну Русију и Кину са тржишта нуклеарних технологија, које се налази под њиховим утицајем, и да постану глобални лидер у тој сфери.