РТ: Европска трка за то, ко ће први поново омогућити туристичка путовања доводи до неприхватљивих ризика - Хаико Мас

26-04-2020 01:48:23 | | Радници напуштају одмаралиште Ишгл, фото: © AFP / EXPA / APA |


Немачки министар спољних послова Хаико Мас је упозорио да је још увек преопасно журити са поновним отварањем европских земаља за туристе. Навео је пример избијања коронавируса на аустријском скијалишту.

"Европска трка за то, ко ће први поново омогућити туристичка путовања доводи до неприхватљивих ризика", рекао је Мас за Билд ам Зонтаг.


"Већ смо видели шта кластер инфекције у популарном летовалишту може да учини у матичним земљама туриста. Не можемо дозволити да се ово поново понови."


Мас је мислио на алпско скијалиште Ишгл, које је у марту постало епицентар коронавируса у Аустрији. Верује се да су многи туристи наставили ширење болести након повратка кући. Ишгл и неколико других одмаралишта на крају су затворени све док у четвртак нису укинуте строге карантинске мере.

Мас је рекао да европске државе требају формулисати заједничке критеријуме за укидање ограничења путовања „што је брже могуће, али онолико одговорно колико је потребно“.

"Не можемо уништити тешко направљене успехе у последњих неколико недеља", рекао је министар спољних послова упозоравајући да ће у супротном ограничења путовања трајати много дуже.

Земље попут Италије у којој је од коронавируса умрло преко 26.300 људи, као и Немачка, овог месеца су започеле ублажавање мера ограничења. Чешка је ове недеље поново отворила своје границе за одлазак у иностранство.

Италијански министар културне и туризма Дарио Франческини је рекао да се историјским споменицима и музејима те земље може дозволити да се поново отворе почетком маја ако су у складу са правилима безбедности и контроле болести. Међутим, „ове године неће бити међународног туризма“ у Италији, додао је Франческини.

Извор:Восток/РТ