Лавров: Чинимо све што је потрбно да спречимо ревизију историје Другог светског рата

27-04-2020 12:39:55 | | фото: © РИА Новости / МИД РФ/ vostok.rs |


Министарство спољних послова Руске Федерације и други одјели Руске Федерације чине све што је потребно да спрече ревизију историје Другог светског рата; а апсолутна већина светске заједнице има исти став са Русијом, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Сви народи Совјетског Савеза играли су одлучујућу улогу у победи над фашизмом. Значај овог епохалног догађаја тешко се може преценити за цело човечанство. Данас је за нас изузетно важно да учинимо све што је могуће да овај подвиг не буде заборављен и да спречимо младе да забораве, што води националном егоизму разједињености и пристајању на разне манифестације шовинизма и ксенофобије", рекао је Лавров говорећи током предавања за студенте путем видео конференције, преносе РИА Новости.

"Нажалост, и даље се сусрећемо са покушајима ревизије историје, а наше министарство и други одјели Руске Федерације, ослањајући се на наше архиве, чине све што је потребно да се одупру тим деструктивним намерама и спрече преиспитивање међународно-правних резултата Другог светског рата, укључујући, наравно, одлуке Нирнбершког суда. Заједно с нама, апсолутна већина светске заједнице заузима исти став", рекао је министар.


Нагласио је да "данас велике силе које су пресудно допринеле поразу фашизма и стварању УН-а, имају посебну одговорност, што је записано у Повељи УН-а".