Лавров: Криза са коронавирусом јасно показала међусобну зависност и повезаност свих држава

28-04-2020 08:26:18 | | фото: © ТАСС / Михаил Метцель/ vostok.rs |

"Чак и најтврдокорнији скептици, сада морају коначно да схвате да се нико не може оградити ни зидовима ни рововима од таквих претњи"


Све последице пандемије вируса корона тек ће се увидети, али криза је јасно показала међусобну зависност и међусобну повезаност свих држава, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.


„За сада још не могу да се схвате све последице. Вероватно се већ у овој фази могу донети неки закључци. А главни од ових закључака, по мом мишљењу, јесте да је криза јасно показала, ако је још било неко коме треба нешто да се докаже, међусобну зависност и међусобну повезаност свих држава без изузетка и свих области живота у савременом свету“, истакао је министар.




Лавров је додао да је корона
вируснанео снажан ударац глобалној економији и да предстоји дуг период опоравка.

„Према прогнозама већине стручњака, предстоји веома дуг период њеног (економије) опоравка. Наравно, сви контакти између људи су озбиљно ограничени, укључујући хуманитарну, образовну, научну и туристичку размену. На велику жалост, смањена је и могућност дипломатских напора“, рекао је Лавров.


Пандемија је показала да ниједна земља не може да се огради од таквих прекограничних претњи, а Русија позива све земље да се уједине у борби против таквих опасности, додао је Лавров.



„Сви, чак и најтврдокорнији скептици, сада морају коначно да схвате да се нико не може оградити ни зидовима ни рововима од таквих претњи. Покушај да ради ’свако за себе‘, покушај да се седи у мирној луци, неће успети“, нагласио је Лавров.


Он је напоменуо да последице пандемије једнако осећају и државе које су одлучиле да максимално затворе комуникацију са спољним светом и оне које су одлучиле да проблему приступе више филозофски, као што је Шведска.

„Стога су наши позиви, упућени много пре актуелних догађаја, позиви свим земљама света да се удруже на заједнички рад на тражењу одговора за прекограничне претње које никога не штеде, били и тада благовремени, а сада су, уверен сам, још актуелнији“, додао је министар.

Лавров је додао да су покушаји да се сва кривица за пандемију корона
вирусасвали на Светску здравствену организацију (СЗО) апсолутно неприхватљиви, те да специјалне институције система Уједињених нација остају незамењиви механизам за мултилатералну сарадњу у одговарајућим областима, што се у потпуности односи и на рад СЗО.