Пад потражње и ниске цене нафте кроје и резултате НИС-а

28-04-2020 01:20:05 | | Антон Черепанов, заменик генералног директора НИС-а, фото: Н |


Антон Черепанов, заменик генералног директора и директор Финансија НИС-а, рекао је да је криза на тржишту нафте значајно утицала на финансијске резултате НИС-а, али да је упркос томе у првом тромесечју текуће године реализован инвестициони портфолио вредан 7,7 милијарди динара.

Черепанов је у интервјуу за портал Бизлифе казао да је највише улагано у област производње нафте и гаса, као и у модернизацију прераде, а да ће са инвестицијама бити настављено и у наставку године.

Према његовим речима, пад потражње за нафтом и нафтним дериватима, уз истовремено смањење цена нафте утицале су на то да ЕБИТДА за период јануар-март износи 5,2 милијарде динара, што је 18 одсто мање у односу на исти период у 2019. години.

“Ми се сада суочавамо са ситуацијом која је готово без преседана у досадашњој историји. Не само да је дошло до драматичног пада цена нафте, већ је истовремено и потрошња драстично смањења услед глобалне пандемије вируса Ковид-19. Те околности, на које нафтне компаније немају утицаја, створиле су крајње неповољно макроекономско окружење за рад нафтног сектора и нафтне компаније суочиле су се са изузетно великим изазовима”, рекао је Черепанов.

Директор Финансија НИС-а је додао да је, услед мера за сузбијање пандемије, потражња за нафтним дериватима у свету и Србији смањена за 30 до 40 процената што се значајно одразило на све нафтне компаније.

“Да будем сасвим јасан – реч је о две врсте удараца на нашу компанију. С једне стране, ми производимо 30 одсто нафте коју прерађујемо у Панчеву док 70 одсто нафте увозимо. Пре марта, увезли смо нафту коју смо платили између 50 и 60 долара, чак и више. Ми смо ту нафту прерадили, али је још нисмо продали, а цене су снижене у међувремену. С друге стране, због епидемије новог корона вируса драстично је смањен обим продаје – велепродаје и малопродаје у односу на планирани обим. Последица ових околности је смањен цасх флоw у јако кратком периоду и смањена ликвидност компаније”, рекао је Черепанов.

Он је додао да ће НИС у наставку године наставити да инвестира, али да ће истовремено морати да буде фокусиран на повећање оперативне ефикасности, уштеде у сегментима који нису суштинске за бизнис, као и на очување социјалне стабилности за запослене.

“Комбинацијом ових мера уверен сам да ћемо упркос нимало повољним околностима сачувати финансијске и оперативне показатеље на оном нивоу који ће нам омогућити брз наставак развоја компаније када се стање побољша. . Година је много тежа и изазовнија него што смо могли и да претпоставимо. Али, у својој историји НИС се већ суочавао са бројним изазовима на које смо увек имали успешне одговоре. Уверен сам да ћемо и сада успешно очувати континуитет пословања наше компаније и наставити да стварамо нове вредности за запослене, акционаре и заједницу у којој послујемо“, рекао је Черепанов.