Русија следеће године лансира аутоматску станицу на Месец

01-05-2020 12:32:14 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Слетање прве аутоматске станице у историји модерне Русије на Месец планирано је за средину октобра 2021. године, наводи се у саопштењу „Роскосмоса“.

Раније, шеф Оделења за нуклеарну планетологију Института за космичка истраживања Руске академије наука, Игор Митрофанов рекао на састанку Космичког савета Руске академије наука да је лансирање станице Луна-25 планирано за 1. октобар 2021. године.

„У зависности од датума лансирања одлучићемо се за једну од две опције лета – у трајању од 4,5 или 5,5 дана. Претпоставља се да ће припремне операције на Месечевој орбити трајати око пет дана“, наводи се у саопштењу, преносе РИА Новости.



"Дакле, укупно време од лансирања до слетања на Месец трајаће око 10 дана", додаје се у саопштењу.

Последња совјетска интерпланетарна аутоматска станица била је "Луна24", лансирана 1976. године. Русија у својој историји још није послала космичку летелицу на Месец.

За слетање "Луне 25" изабране су две области у близини јужног пола Земљиног сателита - главна и резервна. Прва се налази северно од кратера Богуславски, а други југозападно од кратера Манзини.

Да би мисија успела, апарат Луна-25 мора да слети у једно од ових подручја унутар круга 15 до 30 километара одабраног подручја. Након слетања, он ће спровести научна истраживања о својствима и саставу тла, измерити његове механичке карактеристике и истражити поларну егзосферу Месеца.

Раније у поларној регији космичке летелице нису слетале. Све совјетске и америчке мисије, као и апарати других земаља, слетали су у умереним ширинама или у подручје екватора.