РТ: Историјски пад глобалне потражње енергијом једнак губитку укупних потреба Индије

03-05-2020 09:48:30 | | Мумбај, фото: © Reuters / Francis Mascarenhas / RT/ vostok. |


Пандемија Ковид-19 највећи је шок за глобалну енергију за више од седам деценија, према подацима Међународне агенције за енергију (ИЕА). Пад потражње у 2020. години требао би да ублажи утицај кризе из 2008. године, наводи се у извештај.

Агенција у свом новом извештају предвиђа да ће потражња пасти за шест процената.



"Апсолутно, пад је без преседана, еквивалент губитку целокупне потражње за енергијом у Индији, трећем највећем светском потрошачу енергије", наводи се у извештају.

Очекује се да ће напредне економије највеће опадати, при чему се предвиђа да ће потражња пасти за девет процената у Сједињеним Америчким Државама и за 11 процената у Европској унији. Према Агенцији, утицај кризе на потражњу енергије у великој мери зависи од трајања и интензитету мера за сузбијање ширења вируса. Наводи се да сваки месец са мерама ограничења у свету на нивоу који је био почетком априла смањује годишњу глобалну потражњу за енергијом за око 1,5 процената.


„Ово је историјски шок за цео енергетски свет. Усред неупоредиве здравствене и економске кризе, пад потражње за готово свим главним горивима расте, посебно за угеом, нафтом и гасом. Само обновљиви извори енергије се одржавају током раније невиђеног пада кориштења електричне енергије“, рекао је извршни директор
Међународне агенције за енергијуФатих Бирол.

"Још је прерано за одређивање дугорочних утицаја, али енергетска индустрија која настаје из ове кризе биће значајно другачија од оне која је била раније."

Агенција очекује да ће глобална потражња за нафтом бити рекордних 9,3 милиона барела дневно нижа ове године, него 2019. године.

"Утицај мера ограничења у 187 земаља и територија готово је зауставио глобалну мобилност", наводи се у извештају.

Потражња у априлу се процењује на 29 мб/д мање него пре годину дана, падајући на ниво последњи пут виђен 1995. године. За други квартал ове године, предвиђа се да ће потражња бити мања за 23,1 мб/д него 2019. године. Такође се очекује се да ће опоравак у другој половини 2020. бити постепен, јер ће се економије отварати те ће расти ниво активности.

"Без обзира на то, не очекује се да потражња достигне нивое пре кризе пре краја године, а предвиђа се да ће потражња за децембар бити мања за 2,7 мб/д у односу на ниво из децембра 2019."

У узвештају се такође наводи да ће се након 10 година непрекидног раста потражња за природним гасом смањити за пет процената у 2020. години. То би био највећи забелжени пад потрошње на годишњем нивоу од када се потражња за природним гасом развијала у обиму током друге половине 20. века.

Извор:Восток/РТ