Руска амбасада: Са недоумицом пратимо реакцију надлежних органа БиХ

05-05-2020 07:06:25 | | фото: © Министерство обороны Российской Федерации/ vostok.r |


Амбасада Руске Федерације у Сарајеву реаговала је на блокаду руског хуманитарног конвоја на граници БиХ позивом да пружање хуманитарне помоћи не буде талац политике.

Руски хуманитарни конвој требало је да оде првог маја у Мостар на позив Драгана Човића, председника Дома народа Скупштине БиХ, који је и лидер ХДЗ, како би помогао у дезинфекцији здравствених установа због вируса корона. Међутим, заустављен је на граници, а Сарајево је блокаду образложило тиме да „стране војне силе не могу да уђу на територију БиХ без сагласности“, иако се ради о хуманитарном конвоју који је већ био у Републици Србској.



Саопштење преносимо у целости:


"Са недоумицом пратимо реакцију надлежних органа Босне и Херцеговине на нашу молбу о пружању помоћи у вези с обезбјеђењем несметаног кретања руске медицинске хуманитарне екипе преко граничних прелаза Босне и Херцеговине у циљу пружања помоћи Свеучилишној клиничкој болници Мостар.

Не може се реаговати другачије на чињеницу да је питање пружања хуманитарне помоћи онима којима је она заиста потребна и онима који ту помоћ траже, постало талац политичких контрадикција. Развија се ситуација у којој политика (!) ради на штету својих грађана, њиховог здравља и добробити.


Парадокс је у томе да управо они који сад гласно одбијају помоћ још прије мјесец дана исто тако гласно су негодовали да је, како су они наглашавали, руска помоћ стигла само у Републику Српску. Као што видите, помоћ може бити пружена и у Федерацији БиХ, јер је тамо била затражена. Сјећамо се претходних многобројних изјава локалних лидера да је „свака помоћ добродошла“. Дакле испада да ипак није?

Инсинуације да руски медицински радници стижу „из сасвим других разлога“ одбијамо сматрајући да су неосновне и злонамјерне, које наноси штету пријатељским односима између наших држава, у корист којих, иначе, су се изражавали и они од којих сад чујемо ове измишљотине.


Ми никоме ништа не намећемо. Босна и Херцеговина је суверена држава, која самостално доноси одлуке. Међутим, чисто људски хтјели бисмо да политика ипак промјени мишљење те да допусти стручњацима радити оно што морају у садашњој ситуацији, т.ј. спасавати животе без икаквог повезивања са ентитетима, националном припадности те личним преференцијама.", наводи се у саопштењу руске амбасаде.