„Дивна збирка чистих русофобичних измишљотина“ - саопштење руске амбасаде о Пулицеровој награди за Њујорк тајмс

05-05-2020 11:02:57 | | фото: © РИА Новости / Алексей Агарышев/ vostok.rs |


Амбасада Русије у Сједињеним Америчким Државама је саопштила да, додељивањем награде за антируске чланке, организациони одбор Пулицерове награде преузима велику одговорност издвајајући антируске материјале чије су тврдње више пута оспораване.

Раније је објављено да је лист „Њујорк тајмс“ добио награду у категорији „Међународна журналистикa“, како се наводи на сајту награде, за „писање, уз велики ризик, низа фасцинантних прича које откривају предаторске поступке режима Владимира Путина“.

„Организациони одбор преузима велику одговорност издвајајући на овај начин антируске материјале са тврдњама које су више пута демантовали не само руски званичници, већ и сам живот. Ако у томе и постоји, како се тврди, ‘велики ризик’, онда он постоји само за репутацију“, наводи се у саопштењу руске амбасаде, шпреносе РИА Новости.

У саопштењу амбасаде се истиче да ову серију новинских чланака доживљава као „дивну збирку чистих русофобичних измишљотина које се могу проучавати као упутство за прављење лажних чињеница“.