Небензја: Срби се критикују за све што се дешава у БиХ и то је постао стандард

06-05-2020 08:15:01 | | фото: © ТАСС / Щербак Александр/ vostok.rs |

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја критиковао је данас извештај који је високи представник у БиХ Валентин Инцко представио Савету безбедности УН, наводећи да извештај представља критику и пребацивање кривице Србима, што није реално стање у БиХ.


Небензја је нагласио да Инцко игнорише да већина проблема у БиХ настаје због недостатка договора три народа и напоменуо да ОХР треба да охрабри разрешење неспоразума, а не да пласира кривицу.


- Пажљиво смо слушали господина Инцка и жалимо што се његов извештај није променио набоље. Срби се критикују за све што се дешава у БиХ и то је постао стандард. Срби се криве за све изазове и зато овај извештај не представља баланс ситуације - истакао је Небензја.



Он је навео да Инцко тражи измишљене разлоге да би оправдао застарели протекторат над независном и сувереном државом.

- Позивамо УН и Савет за спровођење мира /ПИК/ да затвори ОХР! - поручио је Небензја високом представнику у БиХ и органима УН.

Амбасадор Русије при УН је поручио је да је прошло време управљања БиХ споља и да грађани БиХ заслужују да сами одређују своју судбину.

- Не прихватамо закључак о застоју напретка, нити представљене услове за затварање ОХР-а. У нашим очима, стање у БиХ је стабилно и не представља опасност за међународну стабилност - навео је Небензја.

Он је нагласио да у БиХ не постоји консензус о евроатлантским интеграцијама и да Инцко не треба промовисати евроатлантско чланство БиХ.


- Подсећамо да Предсједништво одређује спољну политику и да се она треба водити консензусом -рекао је Небензја.