Генерал Чернишов: Заиста, требало је видети израз осећања србског становништва, можете рећи много тога, али речи неће пренети та осећања

08-05-2020 12:28:52 | | фото: © ТАСС / Павел Бушуев/ vostok.rs |


Србски народ је примио руске војне стручњаке који су стигли у земљу да се боре против коронавируса као пријатеље, рекао је генерал Михаил Чернишoв за ТАСС.

"Заиста, требало је видети израз осећања србског становништва. Можете рећи много тога, али речи неће пренети та осећања. Битно је и то да су нам то саопштили и војници српске војне полиције, а који су били у пратњи наше групе: `Ваши момци раде као за себе, као за свој народ.` Ово је вероватно највеће признање за наше војнике. Требало је бити на терену и видети, заиста срећна, захвална лица, а третирали су нас као пријатеље“, рекао је командант руског одреда генерал
Михаил Чернишoв

"Завршили смо задатак, епидемија у Србији је у опадању. Анализирао сам ситуацију. Мислим да неће бити врхунца. Српске колеге ће се професионално снаћи, а ако буде потребно, увек ћемо доћи у помоћ", нагласио је Черниисов.

Чернишов је рекао да су медицински тимови Русије и Србије говорили истим језиком, те радили заједно.

Што се тиче АБХО снага, руски специјалци су у Србију довели нову опрему специјализовану за дезинфекцију објеката. Ефикасност је толико импресионирала српску страну да је одлучено да се слична возила доведу у арсенал српске војске до краја године. Генерал је такође наглсио висок ниво обучености србских колега, рекавши да је руском одреду захваљујући компетентној интеракцији са србским колегама успело да скрати време за извршење задатака, као и материјалних трошкова за дупло.



Хвала србским ветеранима


Заслуге руских војних стручњака приметили су председник земље Александар Вучић, министар одбране Александар Вулин и други, а посебну захвалност руској војсци изразили су ветерани елитне српске јединице - 63. Падобранске бригаде.


"Удружење ветерана падобранске бригаде чине официри, подофицири и војници који су дали велики допринос одбрани србског народа, а који су се посебно истакли током НАТО агресије 1999. године. Активно смо подржавали мере Владе у вези са коронавирусом. Било нам је веома важно што је на захтев Владе Србије, помоћ стигла из Русије у виду стручњака и техничара.
Били смо задивљени оним што је група руских стручњака на челу са генералом Чернишовим успела да уради овде, па смо покушали да изразимо поштовање и захвалност за све што су учинили, колико смо могли", рекао је председник Удружења Видоје Ковачеивћ.



Током церемоније у Дому војске Србије, ветерани 63. Падобранске бригаде уручили су захвалнице и почасну значку 63.
Падобранскебригаде руским колегама, напоменувши да је раније иста та значка додељена и руском министру спољних послова Сергеју Лаврову у част 180. годишњице успостављања дипломатских односа између две земље. Поред тога, ветерани су за министра одбране Руске Федерације, Сергеју Шојгуу, предали мајицу са грбом бригаде.

Руски одред је добио од ветерана на поклон и ракију из Ивањице, а која се служи у администрацији председника Русије.

Руска помоћ

Број жртава коронавируса у Србији достигао је 203, а заражена је 9791 особа. Од данас је у земљи укинуто ванредно стање и полицијски час, те се успоставља јавни превоз и отварају се ресторани и кафићи. Од 8. маја почеће са радом трговачки центри, а од 18. маја планира се обнављање ваздушног саобраћаја.


Раније је Србија затражила помоћ у борби против епидемије од Руске Федерације. Једанест авиона руских ваздухопловних снага је 3. и 4. априла слетело у Србију са руским војним особљем, укључујући војне лекаре, специјалисте вирологе, као и специјалном медицинском заштитну опремом и 16 јединица војне технике.

Руски комбиновани одред који делује у Републици Србији спровео је низ дезинфекционих мера на 156 локација у 30 градова, укључујући дезинфекцију више од 320 зграда и објеката укупне површине преко 1,42 милиона квадратних метара, као и путева укупне површине око 470 хиљада квадратних метара, а војни лекари прегледали су и учествовали у лечењу више од 780 пацијената заражених новим коронавирусом.