Реакција из Атине: Ако је Тесла Хрват, да ли Ел Греко није Грк?

08-05-2020 08:29:59 | | / vostok.rs |

Поводом интерактивне игре на званичном сајту ЕУ, у којој деца могу да сазнају занимљивости о чланицама Уније, а где се у одељку Хрватска наводи да је Никола Тесла чувени хрватски научник, реаговао је писмом Стелијос Стилијанидис из Атине. Поставља питање, да ли би тако неко могао да у питање доведе и оспори грчко порекло Доминикоса Теодокопулоса – Ел Грека, који је највећи део живота провео ван данашње Грчке.


Писмо преносимо у оригиналу на грчком, и у преводу на србски језик).


Поштовани,

Дозволите ми да Вас обавестим да сам са огромним и непријатним изнанеђењем приметио, а након што ми је то пренела кћерка која је ученик основне школе и користи сајт ЕУ за образовне потребе: (https://europa.eu/learning-corner/the-eu-whats-it-all-about_en), да је на овом сајту велики србски научник и проналазач Никола Тесла, лажно представљен као Хрват.

Међутим, опште је познато да је отац Николе Тесле био србски православни свештеник и да му је породица настрадала од стране нацистичке независне државе Хрватске. Да ли би онда неко исто тако могао да у питање доведе и оспори грчко порекло Доминикоса Теодокопулоса - Ел Грека, који је највећи део живота провео ван данашње Грчке?

Сматрам да европском културном простору не доликују такви лажни наводи као што је овај, као и да је дужност свих нас да очувамо и да поштујемо наше заједничке европске вредности и принципе.

С поштовањем,

Стелијос Стилијанидис, Атина

Писмо на грчком језику:
Αξιότιμοι,

Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα, μετά από όσα μου μετέφερε η κόρη μου η οποία είναι μαθήτρια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και χρησιμοποιεί την ιστοσελίδα https://europa.eu/learning-corner/the-eu-whats-it-all-about_el για εκπαιδευτικούς λόγους, ότι στον εν λόγω ιστότοπο γίνεται αναφορά στον μεγάλο Σέρβο εφευρέτη Νίκολα Τέσλα, τον οποίο όμως παρουσιάζουν ως Κροάτη.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο πατέρας του ήταν Σέρβος ορθόδοξος ιερέας, αλλά και ότι η οικογένειά του αφανίστηκε από την ναζιστική ανεξάρτητη Κροατία. Θα μπορούσε άραγε να αμφισβητήσει κανείς την ελληνικότητα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου - El Greco, ο οποίος το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε μακριά από την Ελλάδα;

Θεωρώ ότι στον ευρωπαϊκό χώρο δεν αρμόζουν τέτοιου είδους αναφορές, καθώς επίσης και ότι καθήκον όλων μας είναι η διαφύλαξη και ο σεβασμός των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και αρχών μας.

РТС