Путин: Покушаји ревизије историје повезани су унутрашњом политичком борбом у неким земљама и жељом да подстакну гласачко тело

09-05-2020 04:00:45 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Покушаји ревизије историје повезани су унутрашњом политичком борбом у неким земљама и жељом да подстакну гласачко тело, оценио је руски председник Владимир Путин.


„То нема никакве везе са историјом, него са садашњицом“, рекао је Путин у филму Андреја Кондрашова „Рат за сећање“ који је емитован на ТВ „Русија 1“.

Путин објашњава да је то „инструмент за решавање унутарполитичких питања данашњице за неке земље које се ослањају на одређене унутрашње кругове и на сваки могући начин преувеличавају ту тему“.

Неке западне земље осуђују став Русије о историјским догађајима пре избијања Другог светског рата, тврдећи да је Други светски рат наводно постао могућ као директна последица потписивања Пакта Молотов-Рибентроп између СССР-а и Немачке.

Путин је у филму подсетио да је Совјетски Савез крајем 70-тих година осудио тајни део тог Пакта.

„Зашто наше колеге данас не би урадиле то исто, зашто не би осудиле поделу Чехословачке“, упитао је он.

Како каже, у СССР су се одлично сећали и знали како су се развијале ствари у годинама пред Други светски рат.

„Совјетски Савез је предузео колосалне напоре како би био формиран антихитлеровски пакт. Нико то није подржао. Штавише, 1938. године водеће западне земље, и Велика Британија и Француска, су се среле са Хитлером у Минхену, с Мусолинијем и потписали су одговарајући документ који данас зовемо Минхенски споразум. И допустиле су поделу Чехословачке. И ма колико то некоме било пријатно или не, у томе је учествовала и тадашња Пољска“, истакао је Путин.

Како је додао, они су тада ступили у директан договор с Хитлером и договорили се да ће Пољска узети део Чехословачке – Тешинску област и још један регион.