Генерал Чернишов: Треба пре свега одати признање за храброст србском народу и армији, србски народ је изабрао да се не преда

11-05-2020 09:35:04 | | Генерал-мајор Михаил Александрович Чернишов, фото: © Министа |

"Ови Руси раде као за себе"


У мајском броју магазин ОДБРАНА доноси ексклузивни интервју са генерал-мајором Михаилом Чернишовим, начелником војске АБХО Западног војног округа, који предводи експертски тим Министарства одбране Русије који је почетком априла, по одлуци председника Руске Федерације Владимира Путина, упућен у Србију да помогне у борби против вируса корона. Генерал Чернишов, ексклузивно за „Одбрану” говори о свему што руски експертски тим заједно са колегама из Војске Србије и Министарства одбране свакодневно чини да у борби са вирусом корона помогне србском народу, посебно о само једном дану који је био довољан да се руски и србски АБХО тимови увежбају за заједничка дејства, наводи се на сајту Министарства одбране Србије.

”Приликом посете батаљону АБХО уверили смо се да је србска страна практично стигла до нивоа опремљености руске стране. За мене као стручњака АБХО то искуство је било веома интересантно. Видели смо и неке ствари које бисмо хтели да искористимо у руској армији. Без обзира на поједине техничке разлике, сматрам да су припадници Војске Србије као стручњаци веома добро припремљени. Да је тако довољно је да вам наведем само једну чињеницу – да ускладимо и организујемо рад наших јединица на заједничком извршавању задатака био нам је потребан само један дан. То је чињеница која говори сама за себе. Сада радимо заједно, допуњавајући једни друге оним најбољим што поседујемо, при чему трошимо мање времена него раније, тако да можемо да обухватимо више објеката.”


Једино узбуђење у руском тиму, пре доласка у Србију, било је око тога како ће их сачекати становништво и сама држава Србија. А о томе, како наводи генерал Чернишов најбоље могу да посведоче речи једног од становника Београда који је гледао шта и како раде и рекао – ови Руси раде као за себе.

”Србија је земља којој смо помагали колико смо могли, а она никада није заборавила ту помоћ, за разлику од неких других „пријатеља”. Сада могу да кажем да о Србији знам много више него раније, разговарам са људима, могу да сагледам шта и како раде, о чему размишљају, о чему сањају... То искуство не може увек да се опише речима, али када у души остане искрен осећај топлине, то је већ много”.
Генерал Чернишов такође тврди да то што са србским колегама спроводе заједничке војне вежбе има велики значај за обе старне са разних тачки гледишта.
”Војници се међусобно упознају, а то гради пријатељство за будућност. Заједно су у рововима, на ватреним позицијама, што их веома зближава. Пре нешто више од двадесет година Србија је, нажалост, имала веома велико ратно искуство, које се изучава у руским војним школама. На основу сопствене обуке могу да кажем да је то искуство веома важно, многе ствари из њега и ми користимо у обуци. Наравно, најбоље је када нема рата, а да га не би било, треба се за њега припремати. Нажалост, у свету се у том смислу ништа вековима није променило: ко се не спрема за рат – обавезно га призива.”
Руски експертски тим је посетио изложбу „Одбрана 78”. Говорећи о утисцима после посете изложби која сведочи о 78 дана одбране Србије од НАТО агресије генерал Чернишов истиче:

”Треба пре свега одати признање за храброст србском народу и армији, јер је прихватање рата у потпуном непријатељском окружењу веома тешко. Искуство је показивало да таква ситуација увек доводи до пораза. Међутим, чак и у таквим условима Србија је успела да сачува своју територију. Нажалост, као и у сваком рату, ту победу платила је животима. То је сурова ратна логика. Посебно је тешко што тај сурови рачун и даље плаћа животима који се никада неће догодити, јер су страдала многобројна деца, млади војници... Осиромашени уранијум такође представља велику мину која је постављена испод будућих покољења. Цена је била велика, али тада нико није знао шта би било горе, предати се или истрајати до краја. Србски народ је изабрао да се не преда.”

КАТЕГОРИЈЕ