„Чињеница да САД не желе да обезбеде транспарентност војно-биолошке активности у различитим регионима света, проузрокује питања шта се у ств

14-05-2020 08:46:03 | | фото: © РИА Новости / Владимир Песня/ vostok.rs |


Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да се америчке биолошке лабораторије, створене под окриљем Пентагона, налазе дуж руских граница, као и да Вашингтон не жели да обезбеди транспарентност своје војне биолошке активности.

Лавров је истакао да САД отварају биолошке лабораторије по целом свету, између осталог и на простору бивших совјетских земаља.

Он је додао да се Русија од 2001. године заједно са већином других земаља, укључујући Кину, залаже за споразум о припреми протокола за Конвенцију о забрани биолошког и тоскичног оружја.

„САД се готово једнострано категорички противе таквом предлогу. Наравно, тај проблем се сада заоштрио. Чињеница да САД не желе да обезбеде транспарентност своје војно-биолошке активности у различитим регионима света, проузрокује питања шта се у ствари дешава и који су њихови циљеви“, рекао је Лавров.

Раније је портпарол Министарства спољних послова Кине Ген Шуан изјавио да Кина подржава Русију и да кинеске власти сматрају да су америчке биолошке лабораторије на територијама појединих бивших совјетских држава опасне.