Рјабков: На Западу покренута једна манифестација русофобије и синофобије

15-05-2020 09:51:04 | | фото: © ТАСС / Сергей Фадеичев/ vostok.rs |


Русија је забринута што се вирус корона користи за свођење геополитичких рачуна, а на Западу су у светлу пандемије ковид 19 активиране русофобија и синофобија, иако је потребно усредсредити се на превазилажење глобалних последица пандемије, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

"Још једна манифестација русофобије и синофобије, које се у последње време активно спроводе у неким западним земљама, био је и покушај да се медицинска помоћ коју пружају Русија и Кина представе као жеља да се хуманитарна помоћ искористи у циљу јачања геополитичког утицаја. Посебну забринутост изазива тежња да се тема коронавируса користи као изговор за занемаривање међународног права, за искоришћавање тактичких предности или подмиривање рачуна с неповољним владама или геополитичким конкурентима”, истакао је Рјабков.

Нажалост, додао је он, ова нова заједничка претња није допринела ублажавању геополитичких несугласица, већ је погоршала идеолошку и информациону конфронтацију.


Рјабков је такође нагласио да Москва сматра да су оптужбе САД-а да је Кина одговорна за ширење пандемије вируса корона неутемељене и да нема никаквих основа оптуживати кинеске власти за неблаговремено или неадекватно реговање поводом пандемије.


Рјабков је закључио да из свакодневних оптужби политичара, дипломата и највиших званичника Вашингтона против Кине, произилази да САД покушавају да целој међународној заједници наметну антикинески дискурс.

Он се осврнуо и на пад пословне активности у целом свету услед пандемије и нагласио да последице тек треба проценити, као и да ће се карантин, несумњиво, негативно одразити на светску економију.

Рјабков је оценио да је важно да током самита Савета безбедности Уједињених нација, лидери земаља предложе колективне мере за борбу против пандемије и смањење глобалне војне опасности, као и да још једном потврде посвећеност општим нормама међународног права.