Гризлов: Неопходно чврсто следити пут мирног регулисања сукоба у Донбасу

15-05-2020 05:43:57 | | фото: © РИА Новости / Алексей Никольский/ vostok.rs |


Кривицом Кијева, учесници Контакт-групе поново нису усвојили изјаву о мерама за прекид ватре. Украјинска страна упорно саботира регулисање ситуације у Донбасу, изјавио је представник Русије у контакт-групи за Донбас Борис Гризлов.


Гризлов је додао да је руска делегација подржала изјаву страна о неограниченом режиму прекида ватре, који би укључивао додатне мере, усаглашене још јула 2019. године.

Он је такође истакао да је неопходно пооштрити контролу примирја у Донбасу, које крши управо кијевска страна која и „одбија да предузме посебне додатне мере контроле прекида ватре”.

Навео је да руска делегација предложила да се у Записник Контакт-групе евидентира обавеза Украјине да у току недеље достави нацрт о интеграцији „Штајнмајерове формуле” у закон о особеностима локалне самоуправе у Донбасу. Међутим, украјинска делегација је и то одбила да уради.

„Надам се да ће се захваљујући осећању политичког самоодржања, Кијев суздржати од покушаја примене сценарија силе. Неопходно је чврсто следити пут мирног регулисања сукоба у Донбасу, у складу са пакетом мера за реализацију Минских споразума”, закључио је представник Русије.