РТ: CNN тврди да је коронавирус „опустошио” Москву ... само зато што се Русија заправо труди да тестира и изолује болесне

18-05-2020 07:41:31 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Док званичници у руској престоници повећавају тестирање на коронавирус у настојању да утврде број заражених, CNN у емотивном наслову тврди да је пандемија тешко погодила не само град.

„Коронавирус је опустошио Москву. Сада се шири по 11 временских зона Русије у регионе који се лоше финансирају“, наводи у снажним речима наслова шефа московског оделења овог медија, Натана Хоџа.



Међутим, стварно стање, иако не даје много похвала руским властима, нуди трезнији поглед на ситуацију. Ипак, мора некако привући читаоце. Тај део помиње Русију која се сада чврсто држи на другом месту када је реч о укупном глобалном броју случајева коронавируса, са више од 280.000 заражених. Ипак, иако су бројке испред Британије, оне су далеко иза америчких, а Москва чини више од половине свих инфекција и смртних случајева у земљи, што је званична статистика која се такође наводи у чланку CNN-а.

Пре две недеље, мегалополис је imao нагли пораст дневних случајева са око 3.500 на преко 5.000. Јак пораст власти су повезале са повећањем тестирања смртоносне болести. Последње бројке показују да је главни град, који је укупно забележио више од 142.000 инфекција, до сада урадио више од милион тестова, а око 6,9 милиона тестова је урађено широм земље. Потврђујући да је реални број заражених случајева ипак много већи, Москва је недавно такође покренула програм скрининга за антитела како би се утврдило да ли они који су победили вирус могу бити заштићени од поновне инфекције.

Наслов CNN-а који привлачи пажњу није ништа него далеко преувеличан. Иако се нови случајеви заиста појављују свакодневно широм Русије, потврда да је вирус стигао до 85 савезних субјеката или округа државе стара је већ месец дана.


Како би зачинио причу, у чланку се такође говори о смртним случајевима као „политичком фудбалу“, а односи се и на наводе да су болнице недовољно извештавале о бројкама. Под условом да се не може искључити каснија корекција броја смртних случајева , као што је то учињено у Кини, и то је већ разматрано. Међутим, министар здравља Татјана Голикова рекла је да су корумпирани здравствени радници заправо могли бити мотивисани да пријављују више случајева како би имали користи од државног бонуса.


"Имамо прилично висок бонус за оне који лече коронавирус", рекла је она.

"Чак и ако узмете само овај економски фактор, чини се да би било која болница била заинтересована да пријави више случајева коронавируса."


Упркос томе, приче да бројне земље можда нису пријавиле стварни број коронавируса, донеле су вест са предвидqивом регуларношћу, попут оне из априла у којој се тврди да би смртност у Великој Британији од ове болести могла бити 40 процената већа од званичне статистике. Или она који сугерише да је стварна стопа заразе у Лос Анђелесу можда неколико десетина пута већа од откривене.

Што се тиче смртности, Бруклин у Њу Јорк имају несрећу да имају највећи број смртних случајева у Сједињеним Америчким Државама, о чему говори Универзитет Џохнс Хопкинс, са 4,813 умрлих до данас. Њу Јорк чини више од четвртине укупног броја смртних случајева од коронавируса у САД-у, а који у тренутку писања текста износи 89.207.

Извор:Восток/РТ