РТ: „Ролс-Ројс“ укида 9.000 радних места, углавном у Великој Британији, како би преживео пандемију коронавируса

20-05-2020 07:49:49 | | фото: © Reuters / Paul Ellis 23 / RT/ vostok.rs |


Британски авио-космички гигант "Ролс-Ројс" је објавио да ће укинути најмање 9.000 радних места, због великог смањења пословања на ваздухопловном тржишту због пандемије коронавируса.

"Ролс-Ројс"испоручује моторе за велике комерцијалне авионе као што су "Боинг" 787 и "Ербас" А350, али с обзиром на озбиљан утицај који ће коронавирус и даље имати на авиоиндустрију, потражња ће вероватно опадати и даље.

Отпуштање представља више од 17 процената укупне радне снаге од 52.000 запослених компаније, с тим што ће главни утицај сносити део компаније за цивилно ваздухопловство. При томе, компанија се нада да ће уштедети годишње трошкове у износу од 1,3 милијарде фунти.


"Преиспитујемо наше пословање јер очигледно, када зауставите активности испод одређеног нивоа, онда постаје неекономично", изјавио је генерални директор "Ролс-Ројса", Ворен Ист.

Авио-компаније широм света приземљиле су већину својих флота и мало је вероватно да ће у кратком року уложити толико велика улагања као што су нови авиони, а све се то одражава као олуја за "Ролс-Ројс", који добија приходе од укупног броја сати лета својих мотора.

Консултације са синдикатима би требало да почну ускоро, саопштила је компанија.

Извор:Восток/РТ