Москва: Деловање „Јутјуба“ акт дискриминације медија на руском језику

21-05-2020 07:53:49 | | фото: © РИА Новости / Владимир Баранов/ vostok.rs |

Деловање Јутјуба акт дискриминације медија на руском језику


Специјализоване међународне структуре и активисти за људска права требало би да реагују на блокирање три руска медијска канала на Јутјубу, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Раније се сазнало да је сервис избрисао налоге кримског телевизијског канала "Крим 24", као и новинске агенције "Ана њуз" и "Њуз фронт".

Министарство је напоменуло да је таква одлука донета под очигледно надуваним изговором "кршења правила гостовања ".


Дипломате су подсетиле да је канал „Крим 24“ један од најпопуларнијих извора информација на полуострву, те да је након брисања налога лишено око 30 хиљада претплатника приступу видео материјалима који су имали десетине милиона прегледа.




"Чињеница да Јутјуб није пружио уверљиве чињенице које објашњавају његово деловање, као и чињеница да жалбе ТВ канала и даље остају без одговора, неприхватљива је", наглашава се у саопштењу Министарства.


Напоменули су да деловање Јутјуба виде као акт дискриминације медијских ресурса на руском језику, а које контролишу интернет платформе Сједињених Америчких Држава.

Министарство спољних послова такође је навело да политика америчких власти грубо крши међународне обавезе САД-а да обезбеде слободан приступ информацијама, слободу медија и изражавање.

Јутјуб заједно са Гуглом је део холдинг компаније "Алхабет".