РТ: Москва саопштила да су САД прекршиле Споразум о отвореном небу, али да је и даље спремна да га спаси који је од суштинске важности за ев

22-05-2020 09:00:41 | | фото: © Reuters / Maxim Shemeto / RT/ vostok.rs |


Русија ће учинити све што је у њеној моћи да спаси Споразум о отвореном небу након што су САД најавиле своју намеру да се повуку из једног од ретких преосталих стубова за контролу наоружања, саопштила је Москва, одбацујући тврдње да је прекршила споразум.

„Ако САД напусте Споразум, биће нанесен ударац по прилично крхкој равнотежи интереса његових страна. Као резултат тога, последице се неће осетити само на Споразум, него и на европски безбедносни оквир у целини“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије, након што је председник САД-а Доналд Трамп саопштио да се повлачи из Споразума који омогућава да извиђачки авиони лете изнад територија земаља потписница.


На снази од 2002. године, овај споразум тренутно укључује 35 држава, укључујући Русију и САД, и сматра се једним од темеља глобалног механизма за контролу оружја, чији је циљ смањење могућности избијања војног сукоба због недостатка транспарентности.


Министарство је саопштило да је Русија спремна да покуша да оживи Споразум путем преговора са САД-ом, напомињући да би такви разговори требало да укуче и забринутост Русије око става Вашингтона да одустане до краја преговора.


„Русија чини све што је могуће да би споразум био нетакнут и верује да је потребно да се помире постојеће разлике преговорима у оквиру Саветодавне комисије за Отворено небо, узимајући у обзир забринутости које су изразиле све стране, укључујући проблеме са САД-ом и њиховим савезницима у примени споразума“, саопштило је Министарство.


Најављујући намеру САД-а да се повуку из Споразума, Трамп је прстом уперио на Русију, оптужујући је да се није придржавала његових одредаба, а што је навод који је Москва категорички негирала.


Одустајање од Споразума под изговором о наводним руским „кршењима“ изазвао је „озбиљне забринутости“ у Москви, наставило је Министарство у саопштењу, тврдећи да су потези Русије да се ограниче неки летови били или реципрочан одговор на слична ограничења која су наметнули савезници САД-а, или да су предвиђена самим споразумом.

САД тек треба да званично обавеште Москву о својој намери да напусте споразум. Званичници Трампове администрације који су информисали медије о образложењу америчког потеза навели су да су Руси ограничили летове над Москвом, републиком Чеченијом, као и близу Абхазије и Јужне Осетије. Русија је обе државе признала као независне 2008. године, након што их је напао Тбилиси, док их САД и даље сматрају грузијском територијом.

Извор:Восток/РТ