Помпео: Москва све више користи „Отворено небо“ као инструмент за војну присилу

22-05-2020 05:20:30 | | фото: © RT/ vostok.rs |


Генерални секретар САД/a Мајк Помпео оптужио је Русију да користи Споразум о отвореном небу за усмеравање свог оружја на инфраструктуру САД и ЕУ. Он је додао да постоји могућност да САД преиспитају напуштање Споразума, уколико Русија „почне да га поштује“.


Помпео је додао да је Русија, за разлику од САД и других потписница споразума, годинама демонстративно на различите начине кршила споразум.


„Москва све више користи 'Отворено небо' као инструмент за војну присилу. Изгледа да Москва користи фотографије које потпадају под споразум за потребе своје нове агресивне доктрине засноване на циљању кључне инфраструктуре у САД и Европи помоћу конвенционалног прецизног навођеног наоружања. Уместо да користи Споразум о отвореном небу као механизам јачања поверења путем војне транспарентности, Русија је претворила споразум у оружје, инструмент застрашивања и претњи“, рекао је Помпео.


Према његовим речима, Споразум о отвореном небу требало је да допринесе међународној безбедности, „али сада служи руским циљевима“.


Он је додао да "САД неће остати у споразумима о наоружању, ако их Русија буде кршила" и да је она "једина страна која је одговорна за ове догађаје и за константно нарушавање архитектуре контроле наоружања".

„Не можемо остати у споразумима о контроли наоружања које друга страна крши и које активно користе не за подршку, него за подривање међународног мира и безбедности“, додао је Помпео.