Путин и Трамп разговарали о интензивирању дијалога у области стратешке стабилности и мера за изградњу поверења у војној сфери

02-06-2020 08:46:32 | | фото: © РИА Новости / Михаил Климентьев/ vostok.rs |


Председник Русије и САД-а, Владимир Путин и Доналд Трамп имали су телефонски разговор, саопштила је прес служба Кремља.

Током разговора, амерички лидер је руског колегу информисао о идеји одржавања самита Г7 уз могућност позивања лидера Русије, Аустралије, Индије и Републике Кореје.

Стране су разговарале о предузетим мерама у борби против коронавируса, током којих је Путин изразио захвалност у вези с испоруком респиратора Русији.

Руски председник је такође честитао Трампу на успешном лансирању космичке летелице "Кру драгон" компаније "Спејс икс". Шефови држава потврдили су своју посвећеност развоју обострано корисне сарадње у космичком сектору.

"Разматра се ситуација на светском тржишту нафте у контексту примене споразума ОПЕК плус. Примећено је да ће овај мултилатерални споразум, постигнут уз активну подршку председника Русије и Сједињених Америчких Држава, довести до постепене обнове потражње за нафтом и стабилизације цена", наводи се у саопштењу.

Стране су констатовале важност интензивирања руско-америчког дијалога у области стратешке стабилности и мера за изградњу поверења у војној сфери и сложиле се да наставе контакте на различитим нивоима.

Напомиње се да је разговор "био конструктивне, пословне и информативне природе".