Континуитет пословања остаје приоритет НИС-а упркос изазовима

05-06-2020 02:27:31 | | фото: © НИС/ vostok.rs |


„Одговоран однос према здрављу запослених и потрошача омогућио нам је да очувамо стабилност на тржишту јер нам је једнако важан приоритет и енергетска безбедност земље“, рекао је Андреј Тучнин, први заменик генералног директора НИС-а и директор "Дивизије даунстрим" у интервјуу за енергетски портал “Балканмагазин”, у контексту утицаја који је имала пандемија КОВИД-19 на пословање компаније.

Тучнин је истакао да је у епидемији вируса корона организација рада за велики систем као што је НИС била велики финансијски и логистички изазов, али и да је задовољан постигнутим резултатима у овој области:


„Све време ванредног стања тржиште је било уредно снабдевено, а наши малопродајни објекти прилагођавали су радно време одлукама Владе Србије. Очували смо стабилност пословања упркос изазовима са којима смо се сусрели, пре свега када је реч о потражњи за горивом. Радили смо веома напорно како бисмо остварили циљеве и очували смо стабилност, како саме компаније, тако и домаћег тржишта нафтних деривата“, навео је Тучнин.


Говорећи о утицају глобалних трендова у нафтном сектору на пословање НИС-а, први заменик генералног директора компаније истакао је да НИС послује у ситуацији без преседана на светском тржишту и да је реч о две врсте удара на нафтне компаније - с једне стране, цена нафте је драстично пала у односу на почетак године, док је истовремено нафтна индустрија суочена са падом потражње и огромним вишковима на тржишту. Ипак, упркос неповољним макроекономским трендовима, НИС је успео да очува зараде запослених и оствари уштеде које омогућавају континуитет пословања:


„У овој ситуацији, када су негативни трендови настављени и у другом кварталу, морамо да будемо агилни и спремни да се прилагођавамо окружењу. Израдили смо краткорочне и дугорочне планове и различите сценарије пословања. Предузели смо одлучне мере и уверени смо да ће оне дати резултат, иако је извесно да ће се криза рефлектовати и на наш учинак у другом тромесечју“, рекао је Тучнин, наводећи да је основни циљ компаније у наредном периоду одржавање ликвидности као и наставак улагања у развој и модернизацију НИС-а.

Нафтна индустрија Србије, фото:  НИС


Када је реч о стратешким циљевима развоја, Тучнин је рекао да у сегменту прераде унапређење енергетске ефикасности остаје бизнис циљ компаније како зарад смањења губитака тако и због посвећености еколошким унапређењима. Он је додао и да ће даљи развој и модернизацију домаће рафинерије НИС наставити и кроз реализацију дигиталних пројеката који ће функционисање целе рафинерије учинити још ефикаснијим.


Истовремено, говорећи о статусу Дубоке прераде, кључног пројекта друге фазе модернизације панчевачке рафинерије, вредног 300 милиона евра, Тучнин је истакао да ће пуштањем у рад овог постројења панчевачка рафинерија бити међу водећим европским рафинеријама по показатељу дубине од 99,2 одсто:


„Тиме ћемо добијати веће количине највреднијих производа, пре свега дизела. Такође ћемо започети домаћу производњу нафтног кокса, који се сада увози у Србију. Ново постројење ће нам донети и бројне еколошке бенефите – пре свих престанак производње мазута са високим садржајем сумпора. Завршетком овог пројекта Рафинерија у Панчеву биће испред многих у Европи“, рекао је Тучнин наводећи да се почетак рада постројења очекује у овој години.


Према његовим речима, НИС је уложио значајна средства и у пројекте заштите животне средине, посебно када је реч о Рафинерији, тако да са поносом данас може да каже да је панчевачка рафинерија „најзеленија“ у овом делу Европе:

„Захваљујући сталним инвестицијама у модернизацију прерађивачких постројења, панчевачка рафинерија је постала први енергетски објекат у Србији који је добио ИППЦ дозволу о интегрисаном спречавању и контроли загађења животне средине. Ова дозвола уједно потврђује да су сви производни процеси у Рафинерији у потпуности усклађени са највишим домаћим и европским стандардима у области заштите животне средине.“, рекао је Тучнин.

Када је реч о развоју малопродајне мреже, Тучнин каже да за компанију НИС која располаже са више од 400 бензинских станица у Србији, Босни и Херцеговини, Бугарској и Румунији, наставак улагања у модернизацију малопродајних објеката остаје приоритет:


„До краја године планирамо да завршимо укупно шест пројеката реконструкције у Србији. Реч је о савременим дигиталним објектима који успостављају нове стандарде у овој области и нашим потрошачима пружају унапређено корисничко искуство“, рекао је Тучнин.


Тучнин је такође навео да ће компанија наставити потрошачима да нуди горива врхунског квалитета који су произведени према највишим технолошким стандардима док ће истовремено интензивно радити на развоју својих приватних робних марки G-Drive i Drive Cafe, ширењу палета производа, али и на унапређењу сопственог програма лојалности „Са нама на путу“ као и на развоју портфолиа дигиталних пројеката као што је Дриве.Го мобилна апликација која је однедавно доступна на бензинским станицама компаније.