Снимање документарно-играног филма о пробијању Коридора 1992. године

26-06-2020 07:11:22 | | фото: © Министарство одбране Србије/ vostok.rs |


Друга фаза снимања документарно-играног филма о пробијању Коридора 1992. године, који спаја источни и западни део Републике Српске, почела је снимањем реконструкција у касарни у Руми. Филм ауторке Слађане Зарић ради се у копродукцији Војнофилмског центра „Застава филм“, Радио-телевизије Србије и Телевизије Републике Српске. Претходно, у импровизованом студију у Бањалуци снимљене су изјаве око 80 директних учесника борби, саопштило је Министарство одбране Србије.

фото: Министарство одбране Србије


Објекти касарне у Руми адаптирани су како би подсећали на услове у којима су вођене борбе за пробијање “пута живота”, односно коридора. Из Руме, снимање ће се преселити на Пасуљанске ливаде, а затим у околину Вршца.

фото: Министарство одбране Србије
„У Бањалуци, у том периоду након велике офанзиве хрватске војске, 42 дана није било струје, почиње да нестаје храна, цигарета има... Имамо ситуацију да је умрло 12 беба којима је због недостатка кисеоника заиста одузето право на живот. Не знам шта би са тим бебама било, да ли би оне преживеле, али кисеоник до њих због тог застоја на Коридору, због тога што је “пут живота” био пресечен, није могао да дође“, прича аутор филма Слађана Зарић.

фото: Министарство одбране Србије
Филм хронолошки прати дешавања, од преласка хрватске војске преко Саве, формирања логора, страдања Срба у Оџаку, Дервенти и погибије 32 војника из Војне поште Врање. Уз сведоке, у филму учествују и глумци из Србије и Републике Српске.

фото: Министарство одбране Србије

„Нисам пуно играо историјских ликова, ова три сврставам у њих, то је велика част, играо сам код Срдана у Круговима и Александра у позоришту, то има посебну тежину, а пристао сам сада одмах јер ја водим рачуна о томе“, каже глумац Вук Костић.

фото: Министарство одбране Србије
„Није рађен филм о Коридору. Ја сам тада био млад али се сећам каква је еуфорија владала, колико је људи ишло у акцију и знало се да је то од животне важности и сви су уложили максимално труда да то успе“, додао је глумац Слободан Перишић.

фото: Министарство одбране Србије
Војна операција Коридор трајала је од 28. јуна до 6. октобра 1992. године на простору Посавине. У акцији су погинула 273 борца Војске Републике Српске, а рањено је 1.918 бораца.

фото: Министарство одбране Србије