Обележена 631. годишњица Боја на Косову

28-06-2020 07:13:39 | | фото: © Министарство одбране Србије/ vostok.rs |


Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествовали су данас у обележавању 631. годишњице од Боја на Косову и Видовдана, у Крушевцу.


Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио заступник команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, присуствовала је државној церемонији полагања венаца и одавања почасти, која је одржана код Споменика косовским јунацима.

Државну церемонију предводио је изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић. Организатор комеморативне свечаности је Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Градом Крушевцом.


Припадници Министарства одбране и Војске Србије присуствовали су данас и светој архијерејској литургији у цркви Лазарица и учествовали у литији и ношењу кивота са моштима кнеза Лазара, као и освећењу и полагању камена-темељца и повеље за изградњу цркве светог великомученика Кнеза Лазара код касарне “Цар Лазар” у Крушевцу.



У крушевачкој касарни, припадници Команде за развој Расинске бригаде и 246. батаљона АБХО обележили су Видовдан и прославили крсну славу Свети мученик Кнез Лазар и Свети србски мученици – Видовдан.



Видовдан, 28. јун, државни је празник који се обележава у спомен на Бој на Косову, који је вођен 28. јуна 1389. године на Газиместану. Бој на Косову у колективном сећању србског народа симболизује слободу, отпор туђину, неговање патриотизма, националног бића, витештва и херојства.