У Вашингтону предлажу 3,8 милијарди долара „обуздавање Русије“

29-06-2020 09:26:23 | | фото: © РИА Новости / Владимир Астапкович/ vostok.rs |


Комитет за одбрану Представничког дома америчког Конгреса предлаже да се у следећој финансијској години за „обуздавање Русије“ издвоји 3,8 милијарди долара.


„У потпуности финансирати ‘Европску иницијативу’ за обуздавање и додатно издвојити 3,789 милијарди долара за стратешки поморски транспорт, сателитске комуникације, допуну залиха горива, подводна и противподморничка борбена дејства којима се јача обуздавање Русије“, наведено је у документу Комитета.

Такође је предложено да се у 2021. години издвоји 250 милиона долара на име иницијативе за помоћ Украјини од чега 50 милиона може бити употребљено за испоруку убојитог оружја.

У документу се предлаже да се продужи потпуна забрана финансирања било каквих активности која могу бити оцењене као признање суверенитета Русије над Кримом.

У документу се износи и препорука да се настави са ограничавањем „војне сарадње с Русијом, односно да се она проширује у области билатералног војног дијалога у циљу смањења ризика од конфликта“. Ту се пре свега мисли на канале за везу између Министарстава одбране две земље по питању Сирије.