РТ: „Они желе да победе“: Нуклеарна конфронтација постаје све сличнија трци за глобалну доминацију САД-а - Лавров

10-07-2020 12:39:44 | | фото: © Global Look Press / US Navy / RT/ vostok.rs |


Вашингтон ескалира ризик од нуклеарног обрачуна међу највећим светским силама у настојању да поврати светску доминацију и оставља по страни Споразум о контроли оружја који је још увек на снази, упозорио је министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Слажем се да су се нуклеарни ризици знатно повећали у недавној прошлости", рекао је министар Лавров присутнима на форуму "Примаков".


Разлози за то су „очигледни“, појаснио је министар.

„САД желе да поврате глобалну доминацију и остваре победу у ономе што називају великим надметањем.“


Лавров је рекао да Вашингтон одбија појам "стратешке стабилности" и назива га "стратешким ривалством".

"Они желе да победе", додао је он.


"Посебно смо забринути због америчког двогодишњег одбијања да потврде темељни принцип - претпоставку да у нуклеарном рату не може бити победника и, самим тим, да се то никада не би требало догодити."


Лавров је додао да Вашингтон жели да демонтира читав механизам за контролу оружја. Трампова администрација повукла се прошле године из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета из 1987. године, којим је било забрањено постављање ракета на копну средњег и кратког домета у Европи.


Повлачење је такође довело у опасност нови споразум СТАРТ, потписан с Русијом 2010. године. Прелазним споразумом САД и Русија су смањили бојеве главе на 1.550 комада, а лансирне рампне на 800. Споразум истиче следече године, али Лавров је у петак рекао да није оптимистичан да ће бити продужен.

Према његовим речима, одлука САД-а да не обнове СТАРТ већ је донета, те да је судбина споразума „запечаћена“.

Вашингтон инсистира на томе да обнављање преговора буде тространо, односно да се и Кина укључити у преговроре. Пекинг је саопштио да би "био срећан" да учествује у преговорима, али само ако би САД биле спремне да смање свој нуклеарни арсенал на ниво Кине, који је око 20 пута мањи.

Извор:Восток/РТ