РТ: Јединствени летећи брод „Каспијско чудовиште“ из времена Хладног рата постаће главна атракција војног парка у Русији

01-08-2020 08:35:06 | | фото: © RT/ vostok.rs |


Јединствени екраноплан, које личи на авион, који је заправо војни супер брод, стигао је у град Дербент на Каспијском мору где ће представљати главну атракцију парка "Патриот".

Изграђен у Совјетском Савезу 1986. године, "903 Лун" постао је први и једини на свету екронаплан са ракетама. Каспијској флотили придружио се почетком 1990-их и остао је у функцији деценију.


Пловило дужине 74 метра летео је неколико метара изнад водене површине. Упркос томе што личи на авион, у Међународној поморској организацији "Лун" је класификован као брод.

Велика брзина до 550 km/h и мала видљивост радарима чинили су екраноплан главном претњом за носаче авиона, којима је могао прићи веома близу без откривања, те да испали пројектиле.




У међувремену, његова величина и неконвенционални изглед довело је до тога да добије надимак "Каспијско чудовиште".


Годинама је техничко чудо чувано у морнаричкој бази у Каспијску у руској републици Дагестан, али недавно је одлучено да га треба показати јавности у војном тематском парку "Патриот" у оближњем граду Дербенту.

Екраноплан ће бити главна атракција војне опреме, саопштило је Министарство одбране.

"Лун", који више не може да лети, одвучен је за Дербент преко Каспијског мора у јединственој операцији која је трајала 14 сати.

Извор:Восток/РТ