РТ: Немачки и француски произвођачи оружја желе да смање употребу америчких технологија

03-08-2020 10:04:12 | | Два немачка авиона "Јурофајтер", фото: © Reuters / Sabine Si |


Француска и Немачка желе да смање своју технолошку зависност од САД - НАТО савезника, те да се више ослањају на сопствене производе када је реч о производњи војне опреме, наводи немачки лист Велт ам Зонтаг.

Војни произвођачи у Немачкој и Француској покушавају да избаце америчке технологије у изградњи хеликоптера, прављењу нове јуришне пушке за немачку војску, као и нови борбени авион, развијен у оквиру програма "Фјучр компбат ер систем" (ФЦАС) , који предводе произвођачи авиона двеју земаља.

Заштита осетљивих података један је од разлога који подстичу на стицање веће независности од САД-а у војној производњи, наводи Велт ам Зонтаг. Штавише, компаније су забринуте да Вашингтон држи контролу над боло којом опремом која користи америчку технологију у складу са Међународним прописима о промету оружја (ИТАР), те да због тога може блокирати извоз оружја.


„Без ИТАР-а и других америчких регулаторних система, Европа добија више слободе у томе ко ће снабдевати војним производима“, рекао је Флорент Чауванси, директор продаје француског "Сафрана", који производи моторе за хеликоптере.

"Једна од предности 100% европско произведених производа је та што подаци ових предузећа остају у Европи и не падају у руке неевропских земаља."


Како се наводи, "Сафран" жели да сарађује са немачким "ЗФ Фриедрихшафен" како би развио нови погон који би се уградио у велику војну беспилотну летелицу. Међутим, тренутно је нејасно да ли је реално да се њиховим настојањем у потпуности избегне америчка технологија.

Вест долази убрзо након што су САД најавиле повлачење отприлике 12.000 америчких војника из Немачке, пошто је амерички председник Доналд Трамп више пута оптужио Европу, а посебно Берлин, да није платио свој део трошкова за НАТО. У исто време, Трамп је рекао да не жели да "штити" Немачку, јер плаћа „милијарде долара" за увоз енергије из Русије.

САД се гласно противе блискијој сарадњи Русије и Немачке на плану енергетике, укључујући изградњу гасовода "Северни ток 2" дуж Балтичког мора, истовремено покушавајући да појачају испоруке свог гаса у Европу. Иако је прошле године Вашингтон успео само да привремено заустави пројекат, недавно је појачао притисак на инвеститоре и све европске фирме које су у њега укључене.

„Јасно је упозорење компанијама да помагање и подржавање руских злонамерних пројеката неће бити толерисано. Изађите сада из њих или рискирајте последице“, рекао је амерички државни секретар Мајк Помпео раније овог месеца, у јасном упозорењу за стране које су укључене у пројекат.

Извор:Восток/РТ