РТ: Русија примила наруџбе за једну милијарду доза прве вакцине против коронавируса на свету из 20 земаља

12-08-2020 08:36:17 | | фото: © RDIF / RT/ vostok.rs |


Укупно 20 земаља из Латинске Америке, Блиског истока и Азије већ је затражило прве дозе руске вакцине против коронавируса, што је потврдио и руски председник Владимир Путин.

На конференцији посвећеној најави регистрације вакцине, генерални директор Руског фонда за директна улагања (РДИФ) објаснио је да је већ примио наруџбе за милијарду доза.

„Заједно са страним партнерима спремни смо да произведемо више од 500 милиона доза вакцине годишње“, објаснио је Кирил Дмитриев. Све дозе произведене у Русији користиће се у земљи, а дозе за употребу у другим земљама биће направљене у иностранству.


Према његовим речима, РДИФ такође ради на програму хуманитарне помоћи за земље у развоју, с циљем да вакцину против коронавируса учини доступном у државама које себи не могу приуштити да направе или купе.


Објашњавајући да је вакцинација акутни проблем у најсиромашнијим земљама на свету, Дмитриев је рекао да Фонд верује да "људи широм света треба да имају једнак приступ вакцини, без обзира на њихову финансијску ситуацију."


Руски председник Владимир Путин у уторак је објавио да је Русија регистровала прву на свету вакцину против коронавируса. Названа „Спутник В“, вакцина би ускоро требало да уђе у масовну производњу, а широј јавности ће бити доступна од јануара 2021.године. Иако је регистрована, вакцина ће и даље проћи кроз више клиничких испитивања у Русији и на Блиском истоку.

Извор:Восток/РТ