Пет најлепших плажа Крима

23-08-2020 08:38:47 | | фото: © instagram.com/christina_barmina/ / Russia beyond/ |


На овим плажама су имали обичај да се одмарају познати руски писци и чланови императорске породице, а данас се овде стичу туристи из целе Русије, пишеRussia beyond.Није ни чудо...


1. Тарханкут

Одмор на Криму, „Пехар Љубави“ на рту Тарханкут.

Једна од најчистијих плажа са прозирном водом налази се на најзападнијој тачки полуострва, поред рта Тарханкут. Вода је овде увек прозрачна и увек смарагдне боје, украшена бескрајним стенама са пећинама које можете посетити изнајмљеним чамцем.

Пећина на рту Тарханкут.

Дуж обале има доста необичних лагуна. Једно од најпознатијих места је „Пехар Љубави“, природни базен око кога су се формирале стене високе шест метара. Ту долазе заљубљени да скоче у базен држећи се за руке. Овдекажуда ће веза бити чврста и дуготрајна ако се руке у скоку не раздвоје.

Музеј „Алеја вођа“, рт Тарханкут.

Можете заједно са инструктором да зароните и да са опремом за роњење 35 минута истражујете јединствениподводни музеј лидера, јер су на дну постављене бисте Лењина, Стаљина, Ворошилова, Карла Маркса и руских песника и писаца 20. века.

2. Јасписна плажа (Севастопољ, рт Фиолент)

Једна од најлепших и најчистијих плажа Севастопоља у совјетском периоду је била забрањена зона. Од средине 1950-их су близу плаже вршенапробна лансирањаподводних ракета. Круже легенде о томе како се поред плаже налазила тајна база за обуку борбених делфина.

Девојка весла стојећи на дасци за сурфовање (SUP). Акваторија Јасписне плаже код рта Фиолент, Севастопољ.

Било како било, полигон је 1980-их затворен а тестирање обустављено. Током 1990-их је за долазак на плажу била потребна специјална пропусница коју је издавао командант војне јединице.

Плажа је почетком 2000-их отворена за све посетиоце. До ње се долази степеништем које има
785 степеникаи почиње код мушког манастира светог Георгија.

Стена Светог Јављања

Већина плаже дугачке 450 метара покривена је крупним облутком. У води је на дну такође крупно камење. Из воде се уздиже стена Светог Јављања. Премапредању, неке морнаре 891. године овде сустиже бура па се они почеше молити за спасење. У току молитве угледаше изнад воде светог Георгија Победоносца и бура се одмах утиша. Касније су Грци у част овог догађаја подигли на обали манастир, а на стени су поставили крст.

3. Царска плажа (Нови Свет)

Плави залив, рт Капчик, планина Сокол.

У насеље Нови Свет 1912. годинеје допутоваоимператор Николај II. Плажа је тим поводом и добила име. Прича се да су се чланови императорске породице купали и одмарали управо на овој плажи, смештеној у Плавој лагуни.

Сада је плажа званично затворена за посетиоце, али мештани ипак воде тамо туристе на јахтама и чамцима. Са обе стране плаже су ртови. На рт Капчик (са леве стране у односу на море) туристи могу сами да се попну.

Шетња стазом Голицина у близини насеља Нови свет.

Од рта почиње планинска стаза Голицина направљена исте 1912. године по наредби кнеза Голицина, поводом царевог доласка. Дугачка је 5,4 км. Са стазе пуца поглед на ртове, царску плажу и цео Нови Свет.

4. Плаво камење (Симеиз)

Поглед на литицу Дива и плажу летовалишта Симеиз на Криму.

Ово у суштини и није плажа, него огромно камење у подножју узвишења Дива. Да бисте стигли на ово место морате се спуштати по стрмој каменитој падини.

Планина Кошка (Мачка), западна граница летовалишта Симеиз, Јалта, Крим.

Ове крупне стене деле обалу дивље плаже на мале усамљене лагуне где се радо одмарају нудисти, далеко од знатижељних очију.

Красный Симеиз/ youtube.com

Поред тога, туристе привлачи и могућност да се са једне стене скаче право у море и да се под водом посматрају алге и рибе, а такође подводни камени лавиринти.

Кажу
да се на овој плажи радо окупљају представници ЛГБТ заједнице.

5. Тиха лагуна (Коктебељ)

Ова лагуна се с правом зове Тиха, јер је близу обале море готово увек мирно. Плажа је дугачка 3,5 км, са ње се види рт Камелеон. У зависности од доба дана он мења боју од љубичасте до златнонаранџасте.

У 20. веку су се овде одмарали Николај Чуковски, Николај Гумиљов, Михаил Булгаков, Марина Цветајева и други познати песници и писци. Током 1920-их и 1930-их је на брдима отворена првашкола за пилотеу Русији. Данас туристи у великом броју долазе овде са камп опремом.

Викторија Рјабикова,Russia beyond