Лавров и Мас разговарали о ситуацији са Наваљним

16-09-2020 09:07:32 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Шефови дипломатија Русије и Немачке, Сергеј Лавров и Хајко Мас, разговарали су телефоном о ситуацији у вези са руским блогером и опозиционаром Алексејем Наваљним, а руски министар је позвао немачког колегу да се то питање даље не политизује.


Лавров је потврдио спремност Москве на сарадњу по том питању.

„У центру пажње била су питања стања и перспективе руско-немачких односа, као и успостављање билатералне и међународне сарадње када је реч о Наваљном. С руске стране је потврђена спремност за сарадњу по том питање“, наведено је у саопштењу Министарства спољних послова.

У саопштењу је још наглашено да ангажовање Агенције за забрану хемијског оружја за истрагу инцидента у вези с Наваљним не треба да буде препрека за контакте Русије и Немачке уобичајеним каналима за правну помоћ.

Такође је указано да Москва и даље чека одговор немачких органа на захтев руског државног Тужилаштва који се тиче предаје биоматеријала, резултата анализа, клиничких узорака и медицинских докумената Русији како би се спровела детаљна и свеобухватна истрага узрока због којих је Наваљни оболео и хоспитализован.

„Даље одбијање да се то учини биће оцењено као одсуство жеље партнера да се дође до истине кроз објективну и свеобухватну истрагу“, истиче се у саопштењу.