„Сведоци смо информативне кампање у ЕУ која се брзо развија у вези са Наваљним“

16-09-2020 10:06:22 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Стална мисија Русије при ЕУ објавила је саопштење у вези са случајем руског блогера и опозиционара Алексеја Наваљног, истаквши да је уочила низ недоследности.

„Последњих недеља смо сведоци информативне кампање у ЕУ која се брзо развија, како у званичним круговима, тако и у медијима, поводом инцидента у вези с руским политичким активистом и блогером Алексејом Наваљним 20. августа 2020. године. Не претендујући да будемо стручњаци за токсикологију сматрамо да је неопходно да скренемо пажњу на многе недоследности по том питању“, наводи се у објави мисије.


Мисија у првом реду поставља питање да ли постоји нека основа за претпоставку да су руске власти одлучиле да „отрују“ Наваљног уз примену нервно-паралитичког отрова из групе бојевих отрова „Новичок“ у полумилионском руском граду а затим да учине све како би га спасиле и пустиле га на лечење у Немачку, где „Новичок“ може да буде идентификован.


Друго питање које поставља мисија јесте шта је разлог да руске власти наводно отрују Наваљног, ако се узме у обзир да је ниво његове популарности у земљи једва два одсто, према анкети коју је у јулу 2020. спровела независна невладина организација „Левада центар“.

Поставља се питање и због чега немачка влада до те мере не жели да компетентним руским органима предочи резултате токсиколошке анализе Наваљног или да их јавно објави ако је Берлин сигуран да је блогер отрован.

Зашто се тврди да је супстанца из групе „Новичок“ развијена у Совјетском Савезу, а затим у Русији, а при томе се игнорише чињеница да су током низа година стручњаци из западних земаља и одговарајућих центара НАТО развијали хемијска средства повезана с групом „новичок“, пита даље мисија.

„На пример, САД су издале више од 150 патената за бојеву примену поменутих хемијских средстава“, наводи се у саопштењу.

Због чега су Наваљног одмах по доласку у Берлин у болницу „Шарите“ пратили полиција и агенти специјалних служби, као и због чега су биле предузете ванредне безбедносне мере а болница претворена у утврђење са високим степеном безбедности и пре открића супстанце у телу пацијента, питају се руске дипломате.

„Значи ли то да је Берлин знао нешто што нису знали ни Москва ни Омск? Вреди поменути да је у болници у Омску било спроведено више од 60 биохемијских анализа, а ниједна није показала никакве знаке тровања“, наводи се у саопштењу.

Мисија на крају истиче да су тврдње да се некакви докази могу предати Русији само уз сагласност пацијента у супротности са многобројним изјавама на политичком нивоу у Немачкој у тренуцима када се Наваљни још налазио у коми.