„Пројекат `Балкански ток` улази у финалну фазу“

24-09-2020 09:03:48 | | фото: © TurkStream/ vostok.rs |


Премијер Бугарске Бојко Борисов изјавио је да реализација гасовода „Балкански ток“ улази у финалну фазу и истакао да се захваљујући томе Бугарска претвара у регионални дистрибутивни центар за гас и обезбеђује диверзификацију испорука гаса.


Заједно са замеником министра за корпоративну управу Министарства нафте Саудијске Арабије Абедом Абдулахом Алсадуном, министарком енергетике Бугарске Теменужком Петковом и извршним директором оператора „Булгартрансгас“ Владимиром Малиновом, Борисов је надгледао из ваздуха изградњу „Балканског тока“. У пратњи руководства били су и представници италијанско-саудијског конзорцијума „Аркад“, који су извођачи радова у реализацији пројекта.

Премијер Бугарске је испричао како напредује завршна фаза радова. Како је рекао, скоро све цеви дуж „Балканског тока“ су заварене и половина цеви је већ прошла хидрауличка испитивања.

„Пројекат улази у финалну фазу. На територији земље налазе се све цеви потребне за објекат, оне су распоређене на градилишту - преко 474 километара. Од тога је заварено 473,47 километара. Тренутно су у току хидраулична испитивања гасовода, већ је тестирано 266 километара. На градилишту ради преко 2.500 радника из различитих земаља“, рекао је он.

Према речима Борисова, пројекат предвиђа снабдевање и азербејџанским и америчким течним гасом.