РТ: Лечење третманом „тројанског коња“ чини да се рак самоуништи без употребе лекова

28-09-2020 10:30:06 | | фото: © Getty Images/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY / RT |


Нови експериментални третман, како се наводи, превари ћелије рака да се самоуниште, без употребе било каквих лекова, пружајући нову наду за победу у рату против многих различитих врста ове болести.


Третман укључује наночестицу пресвучену аминокиселином која се назива Л-фенилаланин. Хемикалија се природно не производи у телу, већ се апсорбује из меса и млечних производа које људи конзумирају.


Л-фенилаланин је савршен мамац, јер је једна од главних ћелија
аминокиселинакарцинома које су потребне да расту и шире се по људском телу, правећи притом пустош.


Нови третман показао се невероватно успешним на мишевима. Тајна је наночестицаNanoscopic phenylalanine Porous Amino Acid Mimic, или скраћено Нано-пПААМ.

Нано-пПААМ покреће прекомерну производњу реактивних врста кисеоника (РОС) што узрокује каскадни ефекат унутар ћелија карцинома, убијајући их, те остављајући околне, здраве ћелије неозлеђеним.


„Супротно уобичајеној мудрости, наш приступ подразумевао је употребу наноматеријала као лека уместо као носача лека“, каже научник Далтон Таи са Технолошког универзитета Нанианг у Сингапуру.

Метода убија приближно 80 посто ћелија карцинома дојке, коже и желуца код мишева, упоредо са водећим хемотерапијским третманима, али без тежих нежељених ефеката. Истраживање наночестица обично се фокусира на њихову употребу као механизам за испоруку лекова, а не као сам третман.

Још увек постоји дуга серија регулаторних препрека које треба превазићи пре него што ће третман бити доступан за људе.

Ако прође кроз клиничка испитивања, такође ће помоћи у борби против облика лекова отпорних, понављајућих облика рака, пружајући још један могући светионик наде; без лекова против којих рак неће имати чему да се одупре.


Извор:Восток/РТ