Песков: Председник Путин разуме да на олтару америчке унутрашње политике постоји стандардно место за мржњу према Русији

23-10-2020 11:21:09 | | фото: © ТАСС / Сергей Бобылев/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин схвата да што се више ближе амерички председнички избори то је русофобна реторика јача, каже портпарол Кремља Дмитриј Песков.

У изјави Први канал он је додао да ко год да победи на изборима у Америци они не могу да се ослободе русофобије.

„Председник разуме да на олтару америчке унутрашње политике постоји стандардно место за мржњу према Русији и русофобни приступ билатералним односима с Москвом. То је стандардно место и оно постоји од давних дана, од момента када је Америка постала зрела држава“, каже Песков.

Говорити да је Доналд Трамп Русији дражи не одговара истини, истиче Песков и подсећа да је током његовог мандата било много русофобних потеза.

Ипак, каже Песков, постоје и заједничке теме као што је контрола наоружања.

„Русија је отворена за дијалог“, истиче Песков и додаје да су Русија, САД и цео свет добили шансу за „реанимацију“ споразума о стратешком офанзивном наоружању.

„Појавила се нада да ће наше и америчке дипломате успети да разговарају о томе. И надаћемо се да ће постићи договор да се споразум продужи на годину дана. А током те године очекују нас сложени разговори, тешки по садржају и по покушају да се превазиђу велике разлике између две земље “, каже Песков.
Како додаје, у наредним данима очекују се разговори представника две земље о то теми, укључујући замрзавање нуклеарног арсенала, на експертском нивоу.

„Поверење је сада на минималном нивоу. То, наравно зависи од нивоа билатералних односа нашег председника и његових колега у другим земљама. Са некима је дијалог отворенији, продуктивнији, са некима није. Али да постоји дефицит поверења то нико неће порећи“, навео је он.